Leul s-a apreciat cu 4,5% fata de euro de la inceputul anului, iar fenomenul va fi greu de stavilit de catre banca centrala. In plus, moneda nationala va fi tot mai puternica odata cu cresterea standardului de viata din Romania.

Aprecierea leului este greu de contracarat de catre Banca Nationala, in conditiile in care dobanzile sunt dificil de redus, iar la nivel mondial exista un exces de lichiditate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Acum m-am uitat pe ecrane si dobanzile se duc sub 2%. Ma intreb chiar de ce se duc sub 2,25%, cat plateste BNR (pentru facilitatea de depozit - n.r.), si cursul se apreciaza. Cum sa rezolvam aceasta problema, unde sa ne mai ducem cu dobanzile in jos? Poate mai facem ceva inovatii, pentru ca si asa la BCE suntem cunoscuti drept banca centrala cu cele mai multe inovatii", a spus Isarescu.

Leul s-a intarit cu 4,5% fata de euro de la inceputul anului, de la un curs de 4,2848 lei/euro, la finele lunii decembrie 2010 , la 4,0858 lei/euro, paritatea oficiala de ieri.

Guvernatorul BNR a aratat ca, pentru "a nu permite" aprecierea monedei nationale, banca centrala ar trebui din nou sa cumpere valuta, ceea ce ar relua ciclul de lichiditate excesiva si ar pune o presiune suplimentara pe dobanzile oricum la nivel foarte jos.

Citeste integral pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.