Castigul salarial mediu nominal net a fost in februarie de 1.414 lei, cu 0,7% (10 lei) mai mic decat in luna anterioara, dar cu 0,2% mai mare comparativ cu februarie 2010, cele mai ridicate valori inregistrandu-se in fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scazute in hoteluri si restaurante.

Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 3.790 lei in fabricarea produselor din tutun si de 855 lei in hoteluri si restaurante, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.944 lei, cu 1% mai mic decat luna precedenta.

In februarie, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresterile s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, majorari salariale, dar si a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, in unele activitati s-au platit si sume restante, aferente lunilor anterioare, cand unitatile economice s-au confruntat cu dificultati financiare si salariatii au fost in concedii fara plata.

  • Unde au fost acordate cele mai mari majorari?

Cele mai semnificative majorari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), de 30,4%, si in fabricarea produselor din tutun, de 27,6%.

De cresteri peste 8% au beneficiat salariatii din sectorul fabricarii produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (8,4%) si cei din prelucrarea lemnului (8,3%). Totodata, majorari intre 4% si 5% au avut loc in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea bauturilor si intre 3% si 4% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Citeste si:
Câștigul salarial mediu net a crescut cu 101 lei în noiembrie 2021,...
Câștigul salarial mediu net a...

  • Unde au fost aplicate scaderi salariale?

Scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

Cele mai semnificative reduceri, intre 9% si 13%, au fost inregistrate in telecomunicatii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate s-a efectuat scaderi ale castigului salarial mediu net intre 3% si 4%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat diminuari ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica
(-6,9%), ca urmare a acordarii in lunile precedente, in unele institutii, a sumelor din alte fonduri, respectiv in invatamant (-1,2%), ca urmare a dificultatilor financiare si neplatii salariatilor din unele unitati scolare. In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2011 (+0,3%), ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

Fata de iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 14,7% in invatamant, cu 12,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,4% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 15,7% in administratia publica, 11,8% in invatamant, respectiv cu 10,2% in sanatate si asistenta sociala.

Indicele castigului salarial real pentru februarie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,5%, iar comparativ cu aceeasi luna din 2010 s-a situat la 93,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 115,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2011.

Citeste si:
Un gigant finlandez vine în România: Va oferi salarii duble față de...
Un gigant finlandez vine în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.