Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat, miercuri, aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

[UPDATE] Clientii nemultumiti ai bancilor vor sa apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala decizia deputatilor din Comisia de Buget in legatura cu aplicarea ordonantei privind creditele doar la contractele semnate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

"Este pur si simplu o etapa in desfasurarea unui proces pentru ca dupa ultima sedinta era oarecum previzibila aceasta atitudine a unor deputati prezenti in aceasta comisie. Mai departe o sa incepem si noi actiunile noastre, prin intermediul dumneavoastra (presei - n.r.), cu ajutorul altor deputati sau chiar al Avocatului Poporului sa contestam la Curtea Constitutionala acest proiect de lege si mai ales acest articol care spune ca prevederile acestei ordonante nu se aplica contractelor in derulare", a declarat Silviu Adascalitei, reprezentantul grupului clientilor nemultumiti ai bancilor, potrivit MEDIAFAX.

El considera ca articolul care prevede aplicarea OUG 50 doar la creditele noi incalca 11 articole ale Constitutiei, de exemplu in legatura cu aplicarea legii si principiile generale de drept comunitar.

"Acest articol poate fi lejer contestat la Curtea Constitutionala. Sunt incalcari evidente. De exemplu avem articolul 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care spune ca in statele membre toti cetatenii sunt egali fara discriminari. Acest articol este coroborat cu protocolul 12 care vine si intareste si spune ca indiferent de motiv nu pot sa existe discriminari intre cetateni. Avem o ordonanta, acelasi obiect de reglementare, iar la unele contracte de credit se aplica anumite norme juridice, iar la altele nu se aplica", a spus Adascalitei.

Si deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca partidul sau va incerca sa modifice legea de aprobare a OUG 50 in plenului Camerei Deputatilor si daca nu va reusi o va ataca la Curtea Constitutionala.

  • "Asa cum a fost votat raportul astazi (miercuri - n.r.), din punctul meu de vedere aceasta ordonanta de urgenta este, iertati-mi expresia, frectie la picior de lemn. Vom incerca sa reluam la plen, poate va fi mai multa intelepciune si poate cei din arcul guvernamental vor intelege ca au si ei o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari si nu sa protejeze interesele unor conditii negociate impotriva intereselor Romaniei. Daca nu, va spun de astazi, ca sa se stie, vom ataca la Curtea Constitutionala legea de adoptare a acestei ordonante pentru ca din punctul nostru de vedere sunt multe elemente de neconstitutionalitate", a spus Nicolaescu, fara a da mai multe explicatii.

  • "Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta", potrivit amendamentului aprobat de deputati, citat de MEDIAFAX.

Amendamentul mai prevede ca actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile ordonantei de urgenta 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti.
Citeste si:
Ratele rămân mari și în 2023: Românii cu credite în IRCC vor trece...
Ratele rămân mari și în 2023:...

Totodata, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate, "cu exceptia cazului in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

Amendamentul a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.