Grupuri de clienti ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank si RBS vor depune luni cate o scrisoare la sediile PDL, PC, PSD si PNL, intrucat au observat diferentele intre declaratiile politice si actiunile concrete ale acestor partide referitoare la ordonanta privind creditele populatiei.

Cateva mii de clienti nemultumiti ai mai multor banci locale s-au organizat pe internet pentru a discuta despre problemele pe care le intampina in relatiile cu institutiile, despre implementarea OUG 50/2010 si, eventual, pentru a deschide procese colective, relateaza MEDIAFAX.

Grupuri de clienti ai unor banci au semnat si transmis, in luna septembrie, si catre Camera Deputatilor si Senat o scrisoare prin care cereau parlamentarilor sa voteze in favoarea adoptarii legii de aprobare a OUG 50/2010 in forma propusa de Guvern, astfel incat interesul consumatorilor sa prevaleze in fata intereselor financiare ale unor companii.

"Facem apel sa puneti interesele consumatorilor mai presus de interesele grupurilor financiar-bancare care si-au intensificat eforturile de lobby deoarece nu vor sa recunoasca practicile abuzive de pana acum si, ca noi toti, sa isi asume ca, in timp de recesiune, toata societatea este afectata. Va rugam sa votati prevederile OUG 50/2010 in forma propusa de Guvern si aparati-ne drepturile! (...) Ne dorim ca bancile sa ne respecte asa cum o fac cu clientii lor din alte tari, ne dorim sa fim tratati cu respect si bun simt", se arata in scrisoarea transmisa Camerei Deputatilor si Senatului.

Deputatii din Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare au avizat pozitiv, marti, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, dar au adoptat, totodata, si 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.

Printre modificarile propuse se numara perceperea de catre creditori a unui comision de administrare cont curent concomitent cu perceperea unuia de administrare credit, aplicarea dobanzii penalizatoare la sumele restante prevazute in contract, pastrarea comisioanelor si tarifelor prevazute in contractele de credit initiale, modificarea clauzelor aferente dobanzilor variabile prin raportarea la un indice de referinta, pastrandu-se nivelul de dobanda de la data conversiei si reducerea la jumatate a sanctiunilor care pot fi impuse bancilor pentru incalcarea anumitor prevederi ale actului normativ.

Citeste si:
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
BCR a luat atitudine în urma...

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Senatul a aprobat la inceputul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010. Dupa ce a fost amendata de Comisia economica a Camerei Deputatilor, ordonanta va intra si in dezbaterea Comisiei de buget-finante a acestui for legislativ, care va face raportul pe fond, apoi va intra in plenul Camerei, care este decizionala.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.