Aproape 40% dintre companiile private au bugetat majorari salariale pentru 2011, cresterea medie fiind de 6,8%, dupa ce in acest an salariile din sectorul privat au crescut in medie cu 4,3%, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).

Avansul salariilor din 2010 este cu 40% mai mic fata de cel din 2009, cand s-a situat la 7,2%, scrie MEDIAFAX.

  • Care sunt domeniile in care au fost crescute veniturile in 2010?
Totodata, aproape 70% dintre companiile participante la studiu fie au crescut pana in prezent, fie intentioneaza sa creasca salariile in 2010, in timp ce 30% nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta sau nu au luat nicio decizie.

"Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii anul acesta, tinand cont de faptul ca majorarile salariale au variat intre 2,9% in retail in medie si 5,9% in industria IT. Aceasta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate, raman in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor, indeosebi asupra costurilor de personal. In ciuda faptului ca anul acesta cateva sectoare ecoomice au iesit din recesiune si au raportat ritmuri modeste de crestere, spre exemplu companiile care au o puternica activitate de export, firmele dau dovada in continuare de pesimism in ceea ce priveste perspectivele de redresare ale pietei interne", a declarat, intr-un comunicat, seful departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PwC, Peter de Ruiter.

  • Ce domenii au avut parte de cresteri salariale in 2010?

Potrivit datelor companiei de consultanta si audit, cele mai importante cresteri de salarii au fost realizate anul acesta in sectoarele IT (5,9%), farmaceutic (5,4%) si productie auto (4,9%), in timp ce la polul opus se afla sectorul bancar (3%) si retailul (2,9%).

In studiul PwC se mai arata ca in companiile private cu o cifra de afaceri de pana la 50 milioane de euro si in cele cu un numar mai mic de 500 de angajati se inregistreaza cele mai ridicate niveluri salariale, respectiv 3.237 lei si 4.109 lei brut. Pe de alta parte, intr-o companie cu o cifra de afaceri de peste 300 de milioane de euro, nivelul salarial brut se ridica la 2.929 lei, iar in societatile cu un numar de angajati ce variaza intre 501 si 1.000 de persoane salariul brut se situeaza in jurul valorii de 2.377 lei.

In functie de regiune, in medie, salariul brut din Bucuresti se ridica in 2010 la 4.039 lei, in timp ce in afara Bucurestiului media lunara a castigului angajatilor se ridica la 2.427 lei.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

"Este o diferenta mare, deoarece, in general, in Bucuresti sunt sediile companiilor, respectiv salariatii cu functii de conducere, iar in afara Bucurestiului sunt centrele de productie. Daca ne referim la o diferenta post la post, in Bucuresti salariile sunt mai mari in medie cu 20-30% decat in restul tarii", a explicat, marti, intr-o conferinta de presa, Horatiu Cocheci, manager consultanta in resurse umane la PwC.

Legat de politica de acordare a bonusurilor variabile, studiul PwC arata un trend descrescator, in intervalul 2006-2009, al companiilor care au acordat astfel de avantaje salariatilor, de la 93% dintre companii la 84%. In 2010, se inregistreaza un usor avans, astfel ca 87% dintre societatile private au ales sa ofere angajatilor aceste bonusuri.

  • Mai acorda companiile bonusuri?
In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, studiul PayWell Romania 2010 arata ca 60% dintre companiile din Romania acorda bonusuri fixe angajatilor. Aceastea sunt oferite in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor. Bonusurile sunt oferite de obicei sub forma unor sume fixe, variind intre 150-700 lei.
Citeste si:
PwC: Romania nu-si colecteaza un sfert din impozitele datorate
PwC: Romania nu-si colecteaza...

De asemenea, cele mai multe companii aleg sa acorde angajatilor tichete de masa (89%), iar doua treimi ofera angajatilor beneficii pentru activitati de socializare.

"Cele mai importante reduceri au fost operate la nivelul cadourilor pentru ocazii speciale sau pentru racoritoare si cafea. Angajatorii au inteles sa taie aceste beneficii si sa le introduca in plata efectiva a salariatilor", a adaugat Cocheci.

Legat de evolutia salariilor in sectorul privat la nivelul anului 2011, studiul PwC arata ca 42% dintre participantii la studiul PayWell au bugetat o majorare salariala medie de 6,8%, cu 60% mai mare decat cea intregistrata anul acesta.

Cu toate acestea, oficialii PwC considera ca estimarile participantilor la studiu sunt foarte optimiste.

"Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala. Cu toate acestea, PwC nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii", a adaugat Peter de Ruiter.

Citeste si:
Bonusuri la taxi si restaurante pentru tinerii din Anglia care se...
Bonusuri la taxi si...

Studiul a fost realizat pe un esantion de 150 de companii din noua sectoare de activitate, avand 140.000 de angajati si peste 700 de posturi diferite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.