Conform noilor reglementari privind conditiile de acordare a comisioanelor bancare, astazi expira cele 90 de zile in care ati putea merge la banca pentru a renegocia si resemna contractele de credit pe care le aveti.

Bancile sunt obligate sa dea o noua forma acestor documente pentru a respecta legea care elimina comisioanele abuzive. In cazul in care nu va prezentati, se considera ca ati acceptat tacit noile contracte.

  • Care sunt comisioanele legale si cele ilegale?

Bancile au avut la dispozitie 90 de zile ca sa modifice contractele de credit, pentru pentru a le alinia la prevederile Ordonantei 50/2010. Printre putinele comisioane legale se numara cel de analiza a dosarului, de administrare a creditului sau cel de rambursare anticipata, scrie Realitatea. Printre comisoanele percepute abuziv se numara: Comisionul de depunere numerar pentru plata ratelor la credit si cel de retragere pentru sumele trase din credit, comusionul de risc. De asemenea, prin lege se interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate in mod expres de consumator, neprevazute in contract si care nu erau oferite consumatorilor la data incheierii acestuia.

  • Ce trebuie sa aveti in vedere la semnarea noului contract?

Principala modificare in contractul de credit este legata de modul de calcul al dobanzii variabile. Dobanda trebuie sa fie raportata la un indice de referinta variabil (EURIBOR pentru euro sau ROBOR pentru lei), si nu la un indice intern al bancii. La acest indice se adauga o marja fixa a bancii. Insa, in cele mai multe cazuri, indicele de referinta este mai mic decat cel luat in calcul de creditor pana la modificarea contractului.

Asa incat majoritatea bancilor au crescut marja fixa pentru ca nivelul dobanzii sa ramana acelasi. Dar atentie, bancile au dreptul de a creste marja, insa numai cu acordul clientului, potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), scrie Adevarul.

  • De ce prefera bancile sa se judece decat sa dea dobanzi la creditele vechi ca la cele noi?

Bancile prefera sa mearga in instanta decat sa ofere dobanzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la imprumuturile noi pentru ca anticipeaza un numar relativ mic de clienti care se vor adresa justitiei, a declarat presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu.

"Cand am spus bancilor sa le dea clientilor dobanzi ca la creditele noi, in conditii de piata, au strambat din nas. Probabil ca si-au facut calculul ca vor pierde mai putini bani pentru ca nu se asteapta ca foarte multi clienti sa-i dea in judecata", a spus Chiritoiu, potrivit Wall-Street.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Potrivit lui Chiritoiu, bancile mizeaza pe faptul ca Romania nu are un sistem de drept anglo-saxon in care o decizie in favoarea clientilor sa devina izvor de drept, iar la o practica unitara se poate ajunge in cativa ani dupa ce procesele sunt solutionate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.