In Romania, aproximativ 4,5 milioane de persoane au credite. Cifra .depaseste numarul total de salariati, cea mai riscanta categorie in privinta rambursarii fiind reprezentata de peste 500.000 de persoane care au in general cate trei imprumuturi, doua la banci si unul la un IFN.

"In medie, o persoana debitoare trebuie sa onoreze circa 1,75 credite (iunie 2010). Indatorarea semnificativa si rapida a populatiei in ultimii ani reclama o monitorizare atenta, avand in vedere ca nu exista o experienta la nivelul gospodariilor in gestionarea unor stocuri importante de datorii bancare de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri si cu precadere in faza descendenta a acestuia, iar evolutiile actuale sunt preocupante", se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2010, conform Wall-Street.

Potrivit raportului, peste 500.000 de persoane care s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN reprezinta cea mai riscanta categorie. La finele lunii iulie, datoriile pe care le aveau aceste persoane insumau 13,8 miliarde lei.

"Aceste persoane au in general trei credite (doua la banci si unul la IFN) si prezinta o rata a neperformantei de 13,4% (iunie 2010), similara pe cele doua categorii de creditori", se spune in raport.

Cele mai numeroase credite neperformante sunt cele de valoare mica, respectiv sub 5.000 de lei.

Numarul persoanelor cu credite neperformante a crescut cu 80% in intervalul decembrie 2008 - iunie 2010. Unul din zece debitori persoane fizice ai sectorului bancar este restantier si acumuleaza in medie 1,4 credite restante peste 90 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.