Anticipatiile inflationiste din urmatoarea perioada sunt cele care vor dicta conduita politicii monetare a bancii centrale, a subliniat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, estimand ca inflatia poate atinge tinta de 3% in 2011.

Wall-Street: In contextul in care politica fiscala s-a abatut de la planul initial si a provocat presiuni inflationiste semnificative, ce conduita vedeti pentru politica monetara in urmatoarea perioada?

Lucian Croitoru:
Mai intai, ramane de vazut daca presiunile inflationiste vor fi semnificative, ramane de vazut daca apar efectele de runda a doua, caci politica monetara depinde foarte mult de ce se intampla cu aceste efecte.

Din cauza cresterii TVA, anticipatiile se pot dezancora, sau nu. Daca vor aparea semne ca anticipatiile se dezancoreaza, atunci banca centrala va interveni pentru a le re-ancora in mod ferm. Daca nu, avand in vedere ca Romania este in recesiune, la un moment dat ciclul de relaxare a dobanzilor se va relua. Banca centrala a pastrat tinta de inflatie pentru anul 2010, astfel oferindu-si posibilitatea sa pastreze si tinta pentru 2011. Se estimeaza ca inflatia va ajunge spre sfarsitul anului in jur de 8%. Tinta de inflatie nu a fost schimbata pentru a arata ca BNR ramane in continuare fidela dezinflatiei.

Wall-Street: Puteti sa ne explicati care sunt si cum ne afecteaza efectele din runda intai si efectele din runda a doua generate de majorarea cotei TVA?

Lucian Croitoru:
Efectele din runda intai sunt, pur si simplu, o transpunere a cresterii TVA, aproape mecanica, nu neaparat in intregime, in preturile bunurilor finale, ceea ce produce o anumita inflatie. Daca ratele nominale ale dobanzii nu se modifica suficient, ratele reale ale dobanzii vor deveini negative pentru o perioada. La fel se poate intampla si cu rata de schimb. Astfel, cresterea TVA relaxeaza conditiile monetare. Cresterea TVA produce si o modificare in preturile relative. In etapele urmatoare, cel putin unii producatorii de bunuri intermediare pot incerca sa restabileasca raportul anterior intre preturi, si vor creste preturile. Astfel, pot aparea anticipatii ca aceste cresteri vor duce la noi cresteri de preturi, ceea ce alimenteaza inflatia. In acest caz, politica monetara trebuie sa re-ancoreze anticipatiile.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Cititi interviul integral pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.