Nesiguranta locului de munca sau a insasi zilei de maine apasa tot mai greu pe umerii bugetarilor ale caror salarii se vor evapora cu 25%. In aceste conditii, credeti ca va fi afectata "spaga" de masurile de austeritate impuse?

Spaga, mita, cadou, atentie – oricare ar fi denumirea sub care se ascund, “donatiile” romanilor catre persoanele cu putere de decizie au facut dintotdeauna parte din istoria si cultura noastra. Nu putine sunt exemplele celor care au facut averi “din varful pixului” sau care si-au cladit averi impartind favoruri. De la birurile date Imperiului Otoman pentru asigurarea scaunului domnesc si pana la mita ceruta de vamesi pentru a permite trecerea trupei AC/DC, spaga pare a fi o normalitate in peisajul romanesc, un “obicei prost” care s-a lipit de imaginea noastra ca marca de scrisoare.

Ocazional, dintre cei care luau deja spaga, se poate ca unii sa fie acum si mai deschisi unor astfel de practici. Pe de alta parte, unii se vor simti mai bine supravegheati pentru ca exista aceasta presiune a restrangerii numarului de functionari, deci le va fi frica sa primeasca mita. Cu cat presiunea va creste, cu atat se va mari si tendinta de a primi astfel de plati, asa cum este in cazul medicilor. Profesorii vor dori sa dea mai multe meditatii, dar nu este vorba despre spaga, ci despre o modalitate de completare a veniturilor”, spune Alfred Bulai, conferentiar in cadrul SNSPA si doctor in sociologie, citat de Wall-Street.

Un sondaj realizat recent in cadrul programului masteral de sociologie al SNSPA a relevat ca valoarea spagii la nivel de Bucuresti se ridica la cateva milioane de euro. Sunt insa date neoficiale, rezultate in urma informatiilor furnizate de cei care au fost de acord sa raspunda. Putini sunt aceia care recunosc, deschis si public, ce spagi au dat la medic, primarie sau politie pentru a obtine un lucru de drept sau a eluda regulile. In schimb, sub protectia anonimatului, limbile se dezleaga mai usor, iar daca aruncam o privire pe site-uri precum amdatspaga.eu, ne putem forma o idee mai cuprinzatoare.

  • Cat dai spaga?

Bursa spagilor
continua: 100 de lei dati la primarie pentru a obtine o autorizatie, 1.500 de lei pentru o operatie de hernie de disc, 200 de la vama din Giurgiu, 600 de lei pentru a obtine permisul de soferi. Cele mai mari sume, asa cum arata site-ul unde “donatorii” isi recunosc fapta, amdatspaga.eu se dau in invatamant – 8.000 de lei pentru a putea intra in examenul de licenta si in sistemul sanitar - 2.500 de lei pentru operatie de nastere la o maternitate bucuresteana.
Citeste si:
96 de colegi țin spatele medicului-șpăgar Anca Dumitrovici în cazul...
96 de colegi țin spatele...

Majoritatea anunturilor sunt postate de anul trecut – primul an in care criza si-a facut cunoscuta prezenta in forta, iar altele sunt recente, de anul acesta, diferentele intre sume in cazuri similare nefiind foarte mari.

In conditiile in care salariile la stat si pensiile vor scadea cu 25%, respectiv 15%, de unde mai au romanii bani de spaga? Spune-ti parerea pe forum


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.