Bancherii saluta decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda de politica monetara cu jumatate de punct, la 7,5%, pentru a incuraja economia si a ajuta relansarea activitatii de creditare, dar spun ca riscurile inca nu s-au disipat, iar dobanzile la credite nu se vor reduce imediat.

Banca Nationala a Romaniei a redus, luni, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an, avertizand ca este necesar ca bancile comerciale sa micsoreze costul creditelor si sa contribuie la "relansarea durabila a cresterii economice".

Bancherii sunt multumiti de reducerea dobanzii cheie, deoarece acum se pot imprumuta mai ieftin de la banca centrala, dar, cand vine momentul sa reduca dobanzile la creditele acordate populatiei si companiilor, ei prefera sa mai analizeze situatia.

“Decizia Bancii Nationale este una pozitiva, care sigur va avea un impact asupra dobanzii la credite. Consider ca daca BNR reduce dobanda de politica monetara, atunci si dobanzile din piata vor scadea. Insa, la credite intervin si riscurile pe care bancile comerciale si le asuma, si astfel o parte din reduceri sunt compensate”, a declarat, pentru Wall-Street, Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

Seful ING sustine, astfel, ca daca banca centrala reduce dobanda cu 0,5 puncte procentuale, bancile nu vor putea sa scada dobanzile la credite tot cu 0,5 puncte, relatia dintre cele doua nefiind direct proportionala din cauza riscurilor pe care institutiile de credit trebuie sa si le asume. Bancile reduc mult mai putin dobanzile la credite, iar miscarea devine aproape insesizabila.

Afla ce cred si sefii Bancpost, Bank Leumi si OTP Bank despre reducerea dobanzii de politica monetara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.