Fiecare contract de credit semnat, pe de o parte, de un reprezentant al unei institutii de credit si, pe de alta parte, de clientul care doreste sa obtina un imprumut, are anumite specificatii, care, desi la prima impresie par normale, se pot intoarce impotriva debitorului. Structura dobanzii, nivelul comisioanelor, precum si alte conditii "ascunse" sunt clauzele la care clientii bancilor trebuie sa fie foarte atenti atunci cand semneaza un contract de credit.
Pana in prezent au existat numeroase cazuri in care clienti ai bancilor au semnat contracte de credit fara a analiza toate clauzele si conditiile impuse de banca pentru imprumuturile respective. Acestia fost neplacut surprinsi sa constate ca dobanda pe care o suportau sau ratele pe care le achitau au fost majorate sau le-au fost impuse comisioane suplimentare, scrie Wall-Street.

Care sunt cele mai importante clauze si conditii din contractul de credit:

  • Modul de formare a dobanzii aplicata de banca. "Practic, pentru client este importanta componenta acestei dobanzi: marja (fixa sau variabila) plus rata EURIBOR (la 1 luna, 3 luni, 6 luni sau 1 an). Toate bancile practica o astfel de politica, mai putin ING Bank Romania, care are un mod de formare a dobanzii atipic pentru piata romaneasca", a explicat Mihaela Stavrositu, reprezentantul brokerului de credite Credit Zone.
  • Comisioanele percepute de banca pot fi pentru analiza dosarului, acordarea creditului, gestiunea lunara sau anuala sau rambursarea anticipata a imprumutului. "Acestea trebuie specificate in contract si definite cu acuratete. Din punct de vedere legal, bancile pot fi actionate in judecata daca nu explica foarte bine acesti termeni (dobanzi, comisioane, taxe)", sustine Mihaela Stavrositu.
  • Taxele pe care banca le precizeaza, in special in contractele pentru credite ipotecare, pot fi pentru evaluarea proprietatilor, pentru accesarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare sau deschiderea unui cont curent.
Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.