4 Noiembrie 2009 , 13:32 in Business
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in ultima sedinta din acest an, sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 8% si sa pastreze ratele actuale ale rezervelor minime obligatorii constituite de banci la 15% pentru pasivele in lei si la 30% pentru cele in valuta.

Decizia bancii centrale a surprins analistii, care estimau o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in sedinta de ieri. De asemenea, banca centrala a sursprins si bancherii, care mizau pe o reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii, informeaza Wall-Street.

"Banca Nationala a decis sa pastreze nivelul dobanzii cheie si al rezervelor minime din cauza incertitudinilor care persista in economie. Tendinta de scadere a dobanzii se va relua abia atunci cand vom reintra in parametrii agreati cu Fondul Monetar International si cand se vor lua angajamente politice cpentru a se reduce incertitudinile", a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.


BNR explica decizia de mentinere a dobanzii

"Ecartul dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactului asupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent", se arata in comunicatul BNR potrivit Wall-Street.

Diferenta mare dintre dobanzile din piata si dobanda cheie afisata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune, in acelasi timp, presiune si pe inflatie, ceea ce determina banca centrala sa urmeze o politica bazata pe prudentialitate.

"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, ajustarile succesive anterioare ale ratei dobanzii de politica monetara si gestiunea atenta a lichiditatii urmand asigurarea unor conditii monetare in sens larg adecvate in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a revitalizarii sustenabile a procesului de creditare in intreaga economie nationala", mai arata banca centrala.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din produsul intern brut (36,5 miliarde lei), la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului BNR mentine dobanda cheie.


Ultima ora din Business pe 9AM