Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in ultima sedinta din acest an, sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 8% si sa pastreze ratele actuale ale rezervelor minime obligatorii constituite de banci la 15% pentru pasivele in lei si la 30% pentru cele in valuta.
Decizia bancii centrale a surprins analistii, care estimau o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in sedinta de ieri. De asemenea, banca centrala a sursprins si bancherii, care mizau pe o reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii, informeaza Wall-Street.

"Banca Nationala a decis sa pastreze nivelul dobanzii cheie si al rezervelor minime din cauza incertitudinilor care persista in economie. Tendinta de scadere a dobanzii se va relua abia atunci cand vom reintra in parametrii agreati cu Fondul Monetar International si cand se vor lua angajamente politice cpentru a se reduce incertitudinile", a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.


BNR explica decizia de mentinere a dobanzii

"Ecartul dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactului asupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent", se arata in comunicatul BNR potrivit Wall-Street.

Diferenta mare dintre dobanzile din piata si dobanda cheie afisata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune, in acelasi timp, presiune si pe inflatie, ceea ce determina banca centrala sa urmeze o politica bazata pe prudentialitate.

"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, ajustarile succesive anterioare ale ratei dobanzii de politica monetara si gestiunea atenta a lichiditatii urmand asigurarea unor conditii monetare in sens larg adecvate in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a revitalizarii sustenabile a procesului de creditare in intreaga economie nationala", mai arata banca centrala.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din produsul intern brut (36,5 miliarde lei), la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.