Cursul de referinta afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei a depasit pragul de 4,3 lei pentru un euro, urcand cu 0,2% fata de sedinta anterioara, pana la 4,3079 lei pentru un euro. Rata de schimb anuntata banca centrala a ajuns, astfel, la cel mai inalt nivel din ultimele 8 luni.
Leul a continuat sa piarda teren in fata monedei europene, urmand tendinta inceputa in aceasta saptamana. Astfel, cursul de schimb EUR/RON a urcat ieri cu 0,2% sau 0,0084 lei fata de sedinta anterioara, pe fondul tensiunilor ce au aparut dupa venirea delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, noteaza Wall-Street.

Pe piata interbancara un euro era cotat, la mijlocul acestei zile, chiar si cu peste 4,31 lei.

Cel mai inalt nivel al ratei de schimb EUR/RON a fost atins pe 22 ianuarie 2009, cand BNR prezenta o referinta de 4,3127 lei pentru un euro.

Economistul sef Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a declarat la The Money Channel ca deprecierea leului este determinata de instabilitatea politica. De asemenea, Ionut Dumitru a precizat ca moneda nationala are de suferit din cauza temerilor potrivit carora, Romania nu va indeplini criteriile pentru a putea primi cea de-a treia transa de la FMI. Economistul sef al Raiffeisen a mai spus ca evolutia leului se va mai stabiliza, cel mai probabil, dupa alegerile prezidentiale si in functie de cum se va concretiza relatia cu FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.