Sistemul public de pensii este supus unor riscuri uriase, fiind impovarat de cheltuieli foarte mari, astfel incat nu mai poate miza la nesfarsit pe subventiile de la bugetul de stat ca solutie de criza. Acestea sunt concluziile raportului comisiei de experti care a publicat ieri un raport pe tema riscurilor si inechitatilor sociale din Romania.
Raportul atrage atentia asupra situatiei precare a sistemului public de pensii si admite faptul ca sistemul de pensii private, mai ales cel obligatoriu (pilonul II), a fost aplicat in Romania cu o intarziere „nepermis de mare” fata de alte state din regiune si din Europa Occidentala, noteaza Wall-Street.

Sistemul de pensii din Romania reprezinta cea mai mare categorie de cheltuieli publice, conform raportului elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice. Cheltuielile anuale pentru pensii in Romania se cifreaza la peste 10 miliarde de euro, adica peste 9% din PIB si peste 26% din toate cheltuielile bugetului general consolidat.

„Raportul comisiei de experti arata foarte clar ca Romania sta pe o bomba cu ceas, iar numele acestei bombe cu ceas este sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situatii din Europa, cu o inrautatire brutala a raportului salariati-pensionari in doar 20 de ani si cu perspective deloc imbucuratoare. Desigur, intrebarea este: ce e de facut? Este de datoria noastra, a tuturor, sa recunoastem: sistemul de pensii private pe care Romania l-a introdus cu succes in ultimii 2-3 ani este parte a solutiei acestor probleme”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele studiului prezentat marti (n.r. 22 septembrie 2009).

In prezent, pensiile si restul economiei Romaniei sunt sutinute de circa 30% dintre romani, potrivit 9AM. Pensia medie in Romania este de una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana (714 lei/luna), mai putin de 1% dintre pensionari avand o pensie medie lunara mai mare de 2.000 lei.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.