Alegerile prezidentiale de la finalul lui 2009 impiedica reformele stricte in sectoarele fiscal si public, incurajate de efortul FMI, sustine agentia de rating Moody's in ultimul raport pe Romania, fara a se astepta la schimbari ale mediului politic pe termen lung.
"Cu toate ca, in ultima perioada, criza a obligat noul guvern sa se concentreze pe problemele economice, alegerile prezidentiale ce vor urma in noiembrie-decembrie 2009 par sa impiedice eforturile FMI de a incuraja reformele stricte in sectoarele fiscal si public. Moody's se asteapta la un avant usor al initiativelor de reforma dupa alegerile prezidentiale, dar, pe termen lung, fundamentele mediului politic din Romania nu au sanse sa se schimbe", se arata in raportul publicat miercuri (n.r. 2 septembrie 2009).

Moody's aminteste de un istoric "mixt" al politicilor economice din Romania din ultimii ani, pe fondul schimbarilor dese de guvern si ale partenerilor de coalitie, in lupta pentru obtinerea puterii.

"Nu a fost niciun consens puternic asupra politicilor economice in aceasta perioada. In schimb, guvernele au preferat sa foloseasca politica fiscala, in special pe partea de cheltuieli, ca pensii sau salarii, drept o modalitate de a sustinere publica, in timp ce reformele dificile la nivel microeconomic au fost desconsiderate", sustine raportul.

Pe de alta parte, Moody's precizeaza ca politica monetara are un istoric mai bun, mai ales din 2005, cand a fost introdus regimul de tintire a inflatiei.

"Chiar daca tintirea inflatiei nu a avut un succes foarte mare in Romania, tendinta dezinflationista din prezent pare consolidata. Mai important, regimul a intarit stabilitatea macroeconomica, chiar daca a fost afectat de politica fiscala volatila si intrari semnificative de capital strain", mai sustine raportul.

Totusi un analist din cadrul Moody's nu este intru totul de acord cu raportul agentiei.El considera ca riscul politic nu este unul foarte puternic in Romania, noteaza Wall-Street, citand NewsIn.

"Romania a fost prinsa de criza economica globala intr-o situatie financiara precara, guvernul fiind nevoit sa apeleze la un plan de stabilizare cu FMI si UE si martie 2009. Moody's nu este foarte ingrijorata in legatura cu turbulentele continue din mediul politic din Romania, dar, pe de alta parte, vede riscuri inerente de deteriorare a activitatii economice din Romania si a calitatii activelor din sistemul bancar", a subliniazat Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's.

In ceea ce priveste recesiunea din Romania, agentia de rating estimeaza ca Romania nu va iesi din aceasta mai devreme de 2010, insa considera ca perspectivele economiei romanesti sunt favorabile pe termen lung.

"Principalul motiv pentru care anticipam rate mai inalte de crestere in Romania este ca statul este mult mai sarac decat alte membre UE, ceea ce inseamna ca are potential ridicat pentru recuperarea acestor decalaje. Un mediu de afaceri potrivit, apartenenta la UE si o infrastructura mai buna, cu ajutorul fondurilor UE, ar trebui sa sustina un nivel superior al investitiilor in timp, permitand o crestere graduala a veniturilor reala catre media UE", se precizeaza in raport.

Insa daca Moody's este ingrijorata ca mediul politic si alegerile prezidentiale din Romania vor influenta respectarea cerintelor FMI, dar sustine ca prin ajutorul si fondurile UE, Romania isi poate reveni din criza, o scrisoare trimisa de Olanda la Haga, ca raspuns la raportul de justitie intomit de Comisia Europeana in iulie, ar trebui sa ne dea de gandit.

Olanda a fost tara care a fost convinsa cel mai greu ca Romania si Bulgaria sa adere la UE, iar in prezent nu considera ca Romania si Bulgaria fac destule eforturi pentru a-si "pune economia definitiv pe roate". Din acest motiv Olanda cere ca celor doua tari sa le fie sistate fondurile europene, daca "nu isi remediaza situatia din justitie la nivel de coruptie". [Olanda ataca dur Romania: Gata cu fondurile europene, daca nu apar progrese reale in justitie]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.