Incepand de pe 4 august, publicatia online de business Wall-Street a incercat sa gaseasca pe parcursul a 14 articole cuprinse in proiectul "Investitor roman, caut bursa matura", care sunt problemele cu care se identifica piata de capital din Romania.
In functie de cat de des au fost evidentiate in articole si interviuri, specialistii de la Wall-Street au intocmit topul problemelor pietei de capital romanesti. Iata care sunt acestea:

  • Lipsa unor strategii concrete de dezvoltare. "Ar fi simplu sa invinuim conducerea bursei pentru toate neimplinirile brokerilor din ultimii doi ani, insa nu ar fi corect. Cu toate acestea, nu putem sa lasam neobservata lipsa unei strategii de dezvoltare, a carei asumare a fost evitata de Consiliul de Administratie, care sa traseze prioritatile de dezvoltare si sa canalizeze eforturile tuturor catre restructurarea pietei Rasdaq, crearea unui MTF, care sa faciliteze listarea instrumentelor financiare internationale”, a explicat Nicole Ghergus, mangerul Confident Invest.

  • Lipsa transparentei este problema sesizata de Alex Stoian, partener in cadrul Prognosis.ro.“M-am trezit in mijlocul unui squeeze-out original , care avea in spate mecanismul perfect legal al unei majorari de capital. Am pierdut bani atunci, si primul meu contact cu bursa a fost un dezastru”, isi aminteste acesta.

  • Adrian Simionescu, managerul vienna Investment, considera ca si standardele de calitate reduse sunt o problema pentru piata de capital. “Nu cred ca un copil de 18 ani, cu studiii medii, poate merge la un investitor care a facut economii si bani, sa il convinga sa investeasca la bursa. Nicaieri in lume nu este posibil asa ceva. Au fost aceste conditii la inceput pentru ca se dorea dezvoltarea pietei, dar ar trebui crescute standardele. In afara de o suprareglementare a CNVM pe alte domenii, nu s-a facut nimic in specializarea personalului”, sustine el.

  • Decalajul fata de pietele vecine este o alta din problemele mentionate de investitori. Ovidiu Fer, analist la Wood, a declarat ca aceste gap-uri pot fi acoperite in 2-3 ani, insa numai daca se va urma un plan pe urmatorii ani, daca se va pastra o unitate in decizii si daca CNVM se va deschide mai mult, iar Bursa de Valori Bucuresti ar fi mai proactiva.

  • Mentalitatea este problema adusa in discutie de Stefan Liute, strategy director la firma de branding Grapefruit. „Problema de mentalitate este intr-adevar cel mai serios obstacol in calea utilizarii largi a burselor in Romania. Dar ea nu se limiteaza la niste temeri persistente cauzate de evenimente traumatice pentru multi romani (Dacia Felix, Banca Turco-Romana, Bankcoop, BIR, FNI). Ea tine intr-o oarecare masura de mediul politic de la noi, care nu crede cu adevarat intr-un sistem economic si judiciar perfect deschis, transparent, corect si echitabil”, sustine Liute.

Restul topului il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.