Business 7 Mai 2009 22:57
Scaderea dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,50% pe an va reduce, doar pe termen lung, dobanzile la credite, ceea ce ar trebui sa relanseze creditarea si sa stimuleze economia, dar ar putea atrage si deprecierea leului, generand probleme in randul imprumuturilor in valuta, considera analistii.
Faptul ca banca centrala a redus din nou dobanda de politica monetara, chiar peste asteptarile pietei, a fost interpretat ca un semn ca astfel de decizii vor mai urma, scopul fiind acela de a relansa economia, afectata de recesiune.

"E o surpriza placuta si un semnal de consolidare a unui trend de scadere a dobanzilor, care deschide portile unor noi reduceri. Este un semnal bun pentru sustinerea economiei", a declarat, citat de NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

BNR a decis in sedinta de ieri sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% pe an la 9,5%, masura neasteptata, si a decis sa mentina nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, la 40% si la cele in lei, la 18%.

In luna februarie a acestui an, banca centrala a decis sa reduca dobanda de la 10,25% la 10% pe an. Rata dobanzii cheie nu a mai fost 9,5% pe an din intervalul 27 martie - 6 mai al anului trecut.

Ca efect al coborarii dobanzii cheie, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea. Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14% la 13,5% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 5,5% pe an, de la 6% pana in prezent. Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.


Boc: Reducerea dobanzii de politica monetara, o consecinta a alocarii primei transe din banii FMI

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la TVR1, ca reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR este o consecinta a alocarii primei transe din imprumutul de aproape 13 miliarde de euro contractat de la FMI.

"Sigur! Si am spus ca s-a vazut efectul chiar inainte de incheierea acordului. Cursul euro-leu s-a stabilizat numai din momentul anuntarii acordului. Deja am asistat la un echilibru si o stabilizare a acestui curs"
, a raspuns Boc, intrebat de moderator daca reducerea dobanzii de politica monetara este o consecinta a alocarii primei transe din imprumutul de la FMI.


Impactul maxim al acestor decizii se va vedea intr-un an, un an si jumatate

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, a precizat, insa, ca "impactul maxim al acestor decizii se va vedea intr-un an, un an si jumatate, in conditiile in care ratele dobanzilor pe termen scurt au scazut destul de repede, dar cele pe un an sau chiar mai mult mai au mult pana sa scada, mai ales intr-un ritm sustinut".

Chidesciuc se asteapta ca ratele dobanzilor la credite sa scada abia spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru, in august-septembrie, deoarece bancile trebuie sa vada ca noua situatie le permite o scadere sustenabila a ratelor dobanzilor. "Scaderile dobanzilor la credite vor continua catre finalul lui 2009 si in 2010, pentru ca fara ele nu se poate, in conditiile in care cererea de credite e foarte slaba, iar pentru a fi readusa la viata trebuie scazute dobanzile", a mai spus Chidesciuc, potrivit Wall-Street.


Creditarea nu isi va reveni daca nu scad si rezervele minime


Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera, insa, ca "scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale trebuie urmata de masuri ceva mai eficiente, care sa exercite presiune si asupra bancilor sa crediteze".

"In maximum doua saptamani BNR trebuie sa scada rezervele minime obligatorii, cu cel putin 5 puncte procentuale la pasivele in valuta, pana la 35% si pana la 15% pe lei, de la 18%"
, a subliniat consultantul financiar Bogdan Baltazar, potrivit Wall-Street.


Detalii despre volatilitatea cursului de schimb cititi in Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.