Reteta impozitului forfetar, cu cuantumul de 1.300 de euro, este copiata din legislatia franceza. Din cauza crizei, Parisul vrea sa renunte la impozitarea micilor companii cu pierderi declarate. Ministrul Pogea viseaza insa sa stranga 400 de milioane de euro.

Microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii, dar si agentii economici care activeaza in domeniul transporturilor, imobiliarelor sau in industria ospitalitatii vor fi obligati sa plateasca statului un impozit forfetar fix, indiferent de rezultatele financiare raportate. Potrivit unor surse guvernamentale citate de agentia NewsIn, suma minima va fi de 1.300 de euro pe an si va fi platita chiar daca bilanturile firmelor arata pierderi.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara pe 26 martie ca aproape 80% din societatile din Romania declara pierderi duble fata de profit, eschivandu-se de la plata datoriilor catre stat, si fac astfel concurenta neloiala celorlalte firme. In conditiile in care, potrivit ultimelor estimari, aproximativ 300.000 de firme au declarat constant pierderi in ultimii ani, bugetul statului se va imbogati cu cel putin 400 de milioane de euro anual, suma echivalenta aplicarii impozitului forfetar la firmele fara profit.

In cazul microintreprinderilor, patronii ar urma sa plateasca anual la stat diferenta de pana la 1.300 de euro, daca suma rezultata din plata actualului impozit pe cifra de afaceri de 3% este mai mica decat acest plafon. Ieri, ministrul Pogea a evitat sa comenteze pe marginea sumei de 1.300 de euro.

Modelul de impozitare pare a fi preluat din Franta cu mentiunea ca guvernul acestui stat intentioneaza sa renunte la aceasta formula in contextul crizei economice.

In Franta, firmele platesc inca din 2007 impozit forfetar de 1.300 de euro si este vorba de acele companii care au o cifra de afaceri intre 750.000 si 1,5 milioane de euro. Insa guvernul actual vrea sa elimine aceasta taxa in contextul actualei crize economice, pentru a ajuta mediul de afaceri”, a declarat ieri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.