Consiliul de administratie al BNR a mentinut astazi dobanda cheie la 10%, in conformitate cu asteptarile, dar a pus in practica o masura anuntata saptamana trecuta de guvernatorul Mugur Isarescu, excluzand de la calculul pasivelor in valuta pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung.

Analistii au anticipat decizia de pastrare a dobanzii cheie si a nivelului actual al rezervelor minime constituite de banci, si mentionau ca este posibila o modificare a bazei de calcul a acestora, potrivit NewsIn. Bancherii spun, insa, ca deblocarea creditarii va necesita si masuri din partea statului.

Rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale au fost mentinute la 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume, insa diferentierea intre resursele pe termen lung atrase de banci in valuta de cele pe termen scurt poate lasa la dispozitia bancilor sume importante si reduce rezervele internationale administrate de BNR, in care rezervele minime obligatorii ale bancilor reprezinta circa 40%.

Reducerea rezervelor ar urma sa fie compensata, insa, de banii din pachetul de finantare de 20 miliarde euro obtinut saptamana trecuta de la FMI, Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala. Prima transa de 5 miliarde de euro de la FMI vaintra dupa ce acordul de finantare cu Romania va fi aprobat de boardul Fondului, in urmatoarele saptamani.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.