Ponderea creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania nu va depasi 2-3% in acest an, dar evolutia calitatii soldului de imprumuturi depinde de o serie de factori, precum masurile de stimulare a economiei, a declarat directorul adjunct al BRD, Claudiu Cercel.

"Cred ca multe analize extrapoleaza ce s-a intamplat in diferite economii, sau in alte perioade de criza. In prezent, discutam probabil de o pondere a creditelor neperformante de aproximativ 1,7% in Romania", a spus Cercel, potrivit NewsIn.

El a explicat ca evolutia calitatii portofoliilor de credite in Romania depinde de mai multi factori, care determina parametri importanti, precum cresterea economica din acest an.

"Depinde si de masurile de stimulare a economiei, dar nici intr-un scenariu pesimist, de crestere economica zero sau usor negativa, nu cred ca putem vorbi despre mai mult de 2-3% credite neperformante", a explicat reprezentantul BRD.

Cercel a completat ca unele banci au preferat sa constituie provizioane mai mari pentru credite, ca masura preventiva, si ca nu este exclus ca nivelul de neperformanta in totalul creditelor sa se ajusteze chiar, spre finalul anului.

Un raport al JP Morgan publicat ieri arata ca "intr-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania la un varf intre 15 si 20%" in acest an. Analistii bancii americane fac aceasta apreciere in paralel cu o estimare de contractie a economiei romanesti cu 3% in acest an.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.