Credem ca inca nu am vazut ce era mai rau - aceasta este viziunea analistilor straini in privinta evolutiei sistemului financiar din Romania, estimand atat un leu in depreciere, cat si pierderi de miliarde de dolari pe piata locala pentru bancile straine.

Cel mai 'urat' scenariu: Pierderi de miliarde de dolari pentru bancile din Romania

Bancile din Vestul Europei ar putea inregistra, in cel mai "urat" scenariu, pierderi de 37,2 miliarde dolari, din cauza finantarilor acordate in Romania, releva un studiu al Danske Bank.

Spre comparatie, doar Rusia si Polonia depasesc tara noastra in ierarhia pietelor din regiune unde bancile vestice au expunere, cu pierderi estimate de 44,5 miliarde de dolari, respectiv 57,5 miliarde de dolari.

Conform celui mai pesimist scenariu, Austria este cea mai afectata tara de un posibil declin al economiei Romania, cu posibile pierderi de 14 mld. dolari, urmata de Franta cu 5,3 mld. de dolari si de Italia cu 3,9 mld. dolari.

Analistii de la Danske Bank au furnizat si un scenariu mai optimist ce estimeaza pentru bancile din zona euro pierderi de 12,4 miliarde dolari. Conform scenariulului intermediar, denumit "hard risk scenario", cea mai afectata tara ar fi tot Austria, cu pierderi estimate de 7 miliarde de dolari, urmata de Franta cu 2,6 mld. dolari.

Mai multe detalii despre acest scenariu intermediar cititi in Wall-Street.


Leul va reveni pe depreciere in scurt timp

Leul si celelalte valute emergente vor reincepe sa piarda teren in perioada urmatoare, intarirea din ultimele zile, inclusiv dupa declaratiile comune ale guvernatorilor din regiune, fiind o sansa de a specula pe termen scurt pe monedele din zona, sustine banca suedeza SEB.

Interventia verbala concertata a guvernatorilor bancilor centrale din Polonia, Ungaria, Romania si Cehia a revigorat valutele din regiune, care se apreciau usor inca de la finalul saptamanii trecute, insa SEB sustine ca ele vor reveni pe depreciere in perioada urmatoare. "Din pacate, credem ca inca nu am vazut ce era mai rau. Consideram ca intarirea recenta este o oportunitate atractiva de a deschide pozitii scurte pe valutele din regiune", arata o nota de cercetare a bancii.
Aflati din Wall-Street ce parere au analistii de la SEB despre interventia concertata directa realizata de bancherii centrali Romania, Cehia, Ungaria si Polonia pentru sustinerea monedelor nationale.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.