Doua sunt intrebarile care domina in prezent sistemul bancar romanesc: crearea sau nu a unui plan de salvare pentru stabilizarea sectorului financiar, idee propusa in premiera pentru Romania in decembrie de Herbert Stepic, CEO Raiffeisen International, si dezbaterea privind scaderea sau mentinerea rezervelor minime obligatorii la nivelul actual.

Proll: Bancile romanesti vor profita de pachetul de sustinere din Austria

Politicienii si bancherii austrieci, sefii bancilor din Romania si reprezentantii bancii centrale, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, propun situatii diferite pentru asigurarea stabilitatii monetare si restabilirea increderii din sistemul bancar.

La finele unei vizite ce a avut scopul de a propune un plan de protectie a bancilor, Josef Proll spune ca jucatorii din banking-ul romanesc vor profita de pachetul de sustinere a bancilor din Austria. “Bancile din Romania vor profita cu siguranta, chiar daca in mod indirect, de pachetul de sustinere a sistemului bancar din Austria, de 100 miliarde euro, la care au apelat deja mari banci austriece cu afaceri extinse pe piata romaneasca”, a spus Josef Proll, Ministrul de Finante al Austriei.

Mai multe detalii despre ceea ce crede Josef Proll, gasiti aici.
Isarescu regreta reducerea RMO

In schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat recent ca reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de la 20% la 18% din pasivele in lei ale bancilor s-a dovedit a fi o greseala.

Proll a precizat ca in timpul discutiilor cu omologul sau roman, Gheorghe Pogea, au fost discutate masurile de stabilizare adoptate in Romania, iar la urmatoarea reuniune a Ecofin, a ministrilor de Finante din UE, "vom discuta la nivel inalt sincronizarea tuturor masurilor", scrie NewsIn.
Mai multe informatii despre de ce reducerea RMO nu a dus la efectele asteptate, gasiti aici.
Planul de salvare, o idee mai veche

Imediat dupa formarea noului Guvern, politicienii din Romania trebuie sa ia o serie de masuri care sa creeze atat lichiditate in piata financiara, cat si incredere intre institutiile financiare. Cred ca un ajutor de 10 miliarde de euro al guvernului roman pentru intreaga economie si 5 miliarde de euro pentru bancile din Romania este mai mult decat suficient”, spunea CEO-ul Raiffieisen International, Herbert Stepic, in luna decembrie.
El considera ca politicienii din Romania, alaturi de banca centrala, trebuie sa ia acelasi tip de masuri de stimulare a economiei ca si tarile dezvoltate.

Mai multe detalii despre planul de salvare al bancilor, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.