Comisia Europeana va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei si a altor 8 state din Uniunea Europeana, a declarat europarlamentarul Daniel Daianu, dupa ce Romania a inregistrat in 2008 un deficit bugetar de aproximativ 5,2% din PIB.

"CE o sa declanseze procedura de deficit excesiv zilele urmatoare, insa atat impotriva Romaniei, cat si a altor aproximativ opt state din UE, precum Spania, Portugalia, Ungaria sau Tarile Baltice", a spus Daianu, potrivit Wall-Street.

Daianu a adaugat ca, in conditiile in care media deficitului public la nivelul Uniunii Europene a depasit 4,4% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, "o astfel de procedura este judecata diferit in conditii de criza economica". "De altfel, si Pactul de Stabilitate si Crestere al UE prevede clar ca, in anumite conditii, este permisa depasirea unui nivel de 3% din PIB a deficitului public", a mai spus europarlamentarul.

La scurt imp dupa anuntul facut de Daianu, premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul va discuta cu reprezentantii Comisiei Europene pe tema unei posibile declansari a procedurii de deficit excesiv, precizand ca aceasta sanctiune nu are legatura cu actualul Guvern, ci cu "performantele" Guvernului Tariceanu.

"Declansarea procedurii de deficit excesiv, daca se va confirma, este legata de performanta vechiului Guvern, care ne-a lasat un deficit de 5,2%, ceea ce atrage o asemenea procedura din partea Comisiei Europene. Actualul Guvern abordeaza cu maxima responsabilitate acest subiect, de aceea avem un deficit de 2%, tocmai pentru a preveni eventualele sanctiuni financiare ce ar putea fi aplicate Romaniei", a declarat Boc.

Surse din Ministerul Finantelor, citate de NewsIn, au spus insa ca, pana acum, nu au primit nicio instiintare din partea CE cu privire la declansarea unei astfel de proceduri.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul lunii trecute ca in 2008 a fost inregistrat unul din cele mai mari deficite bugetare de dupa 1989, in conditiile in care au existat 6-7 ani de crestere economica continua, si ca Romania este in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv. "Depasirea plafonului de 3% din PIB peste deficitul bugetar admis conform Pactului de crestere si stabilitate pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", a spus Pogea.

Ministrul finantelor a mentionat ca in perioada imediat urmatoare tarile care au inregistrat deficit excesiv vor fi supuse unui tratament special, in care "daca se demonstreaza ca deficitele execesive se datoreaza efectelor crizei economice categoric ca va fi o oarecare ingaduita".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.