Erste estimeaza ca Romania ar putea avea cel mai mare deficit bugetar din Europa Centrala si de Est, de aproape 7% din PIB, daca nu va modifica politica fiscala, intrucat costurile legilor aprobate in anul electoral se vor reflecta in 2009.

L. Anghel: Deficitul bugetar al Romaniei ar putea urca la 5%

Cel mai mare deficit din tarile CEE-8 ar trebui sa se inregistreze in Romania, unde absenta schimbarilor la nivel de politica fiscala inseamna un deficit fiscal de aproape 7% din Produsul Intern Brut (PIB), deoarece costurile majoritatii legilor aprobate intr-un an electoral ar trebui sa se reflecte integral in 2009. Cu toate acestea, e foarte probabil ca pietele sa forteze Guvernul tarii sa deschida bugetul si sa aduca schimbari singur, nu cu ajutorul Fondului Monetar International (FMI), lucru care va duce la costuri politice mai mari.

Analistii Erste considera ca apelarea la sprijinul FMI de catre Romania va duce la o promovare a obligatiunilor, dat fiind faptul ca programul ar oferi o linie de credit care ar reduce emisiunile nete de titluri de stat si ar declansa facilitati monetare mai agresive.

Mai multe detalii despre deficitul bugetar al Romaniei, gasiti aici.

Ungaria va emite cea mai mare emisiune bruta de obligatiuni

Cea mai mare emisiune bruta va avea loc in Ungaria, cred analistii Erste, deoarece o mare parte a datoriei de stat, 19% din PIB, ajunge la scadenta in 2009. Cu toate acestea, dat fiind acordul cu FMI/UE, care trebuie sa refinanteze aproximativ 5% din datoria ajunsa la scadenta, guvernul Ungariei nu va fi nevoit sa apeleze la pietele straine pentru imprumuturi, iar emisiunea neta va fi negativa si realizata numai in moneda locala, sustin analistii Erste.

In cele din urma, vor exista mai putin titluri de stat maghiare restante pe piata, comparativ cu anul 2008. Astfel, piata locala ar trebui sa poata absorbi oferta de titluri de stat doar prin refinantarea titlurilor ajunse la scadenta. Pe langa emisiunea neta negativa, ratele pe termen scurt care se indreapta spre scaderi ar trebui sa promoveze la randul lor titlurile de stat.

Mai multe informatii despre emisiunea de obligatiuni a Ungariei, gasiti aici.

Slovacia vrea sa reduca usor valoarea impozitelor

Majoritatea pachetelor de stimulente promovate de tarile din zona ECE a constat fie in regandirea cheltuielilor publice existente, fie in atragerea si cofinantarea mai eficienta a fondurilor venite din partea Uniunii Europene.

Astfel, in Slovacia si in Republica Ceha se discuta anumite scaderi usoare ale impozitelor, dar, in majoritatea cazurilor, deficitele fiscale se vor mentine sub sau aproape de 3% din PIB.

Mai multe detalii despre reducerea impzitelor din Slovacia, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.