Investitia publica masiva, cresterea absorbtiei fondurilor europene si sprijinirea categoriilor defavorizate sunt cele trei prioritati majore ale proiectului de buget pe anul 2009, declara vineri primul-ministru Emil Boc la Palatul Victoria. Intre timp, impartirea bugetului este aproape gata, asa ca sa vedem cine ce primeste...

"Am decis la nivelul Guvernului sa alocam 20% din resurse, respectiv 10 miliarde de euro, pentru investitie publica masiva, ca solutie pentru mentinerea si crearea de noi locuri de munca. Stim ca doar mentinerea si crearea de noi locuri de munca poate constitui alternativa de baza pentru iesirea din criza si pentru asigurarea sustinerii financiare a componentei sociale", afirma primul-ministru, intr-o declaratie publicata pe site-ul Guvernului.

Bugetul pe 2009 este fundamentat pe un produs intern brut de 579 miliarde lei si este impartit dupa cum urmeaza intre cele 19 ministere ale Cabinetului Boc:

  • Update: Astazi (n.r. 2 februarie 2009), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat ca pentru 2009, are prevazute cheltuieli in valoare de 9,98 miliarde de lei (2,49 miliarde de euro). Acesta suma este mai mica in termeni absoluti decat cea alocata de guvernul Tariceanu in 2008 (10,15 miliarde lei), insa mai mare cu 0,4 miliarde lei decat cea pe care fostul guvern o prevazuse pentru 2009 (9,58 miliarde lei). Din bugetul MAI pe 2009, 1,18 miliarde de lei (0.2% din PIB) vor fi folosite pentru investitii, potrivit proiectului de buget trimis partenerilor sociali.

Serviciile secrete vor primi cei mai multi bani de la bugetul de stat

  • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) primeste anul acesta fonduri in valoare de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezinta 0,4% din bugetul de stat si 0,1% din PIB. Din aceasta suma, 126 de milioane de lei (32 de milioane de euro) sunt investitii, ceea ce reprezinta 0,02% din PIB. MAE isi propusese anul acesta sa deschida o serie de noi consulate si sa modernizeze unele ambasade, pentru a se adapta la noile conditii cu care se confrunta dupa aderarea la UE. Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a declarat, de la inceputul mandatului sau, ca are in vedere cresterea numarului de functionari consulari pentru a putea deservi mai bine cetatenii Romaniei aflati in afara granitelor. In plus, Romania trebuie sa se pregateasca pentru intrarea in Schengen, pe care si-a propus sa o realizeze in 2011, ceea ce presupune dotarea ambasadelor si consulatelor la standarde Schengen.

  • Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu ar urma sa primeasca anul acesta, numai 0,3% din PIB, adica 1,737 miliarde lei.

  • Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, condus de Ecaterina Andronescu, va primi "aproape 6% din PIB", declara Emil Boc vineri, imediat dupa sedinta dedicata proiectului de buget. Cercetarea, domeniu care apartine de acest minister, va primi in 2009 doar 0,18% din PIB (1,0422 miliarde lei).

  • Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga a anuntat vineri ca ministerul sau va primi 0,64% din PIB, insumand 3,7056 de miliarde de lei.

  • Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, preciza vineri, ca bugetul asigurarilor sociale - care este un buget separat in cadrul bugetului general consolidat - este in acest an de 39,9 miliarde lei si va avea nevoie de un transfer de doar 70 de milioane lei de la bugetul de stat, pentru a compensa cresterea pensiilor cu 5%.

  • Ministerul Apararii Nationale va cheltui in acest an 7,65 miliarde lei, adica 1,3% din PIB, din care investitile reprezinta 1,1 miliarde lei.

  • Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) a cerut un buget pentru Justitie de 0,60% din PIB, adica 3,4 miliarde de lei, a anuntat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Din acest total, Ministerului Justitiei i-ar reveni 0,47%, ceea ce ar inseamna 2,6 miliarde de lei. Insa, conform Wall-Street, acest minister primeste numai 1,97 miliarde lei, adica 0,3% din PIB si jumatate din cat ceruse initial. "Bugetul acordat Justitiei reprezinta o investitie in viitorul acesteia, nu o recompensa pentru performantele prezente.[...] Sunt preocupat in cel mai inalt grad de investitiile si dotarile logistice ale sediilor instantelor si parchetelor. Bugetul nu se reduce la salarii si prime", a explicat Catalin Predoiu, conform unui comunicat al MJLC. "Din pacate, slaba performanta a Justitiei si credibilitatea scazuta a acesteia nu are cum sa nu afecteze felul in care cererile bugetare sunt analizate", a adaugat ministrul Justitiei.

  • Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, anunta saptamana trecuta, ca ar putea primi 1,37% din PIB, in 2009, acest procent incluzand prefinantarile si cofinantarile pentru fondurile europene. Intre timp s-a stabilit, suma pe care o va primi acest minister se ridica la 13,42 miliarde lei (1,5% din PIB), dintre care 8,45 miliarde sunt destinate cheltuielilor si 4,96 miliarde pentru investitii, potrivit NewsIn.

  • Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, sustine ca a obtinut mai multi bani in 2009 decat in 2008 pentru domeniul sanitar. Astfel, acesta afirma ca, in 2008, bugetul Ministerului Sanatatii a fost putin peste 4 miliarde de lei noi, anul acesta este de 4,2 miliarde de lei. La fondul asigurarilor de sanatate, ministrul sustine ca bugetul a crescut de la 15,8 la 16,7 miliarde de lei, in conditiile in care guvernul Tariceanu a scazut contributia la Casa de doua ori, in prezent fiind de 5,2% si 5,5% pentru angajator si angajat. Ion Bazac mai spune ca datoriile din sistemul sanitar de la sfarsitul lui 2008, in valoare de 110 milioane de euro, vor fi achitate din alte surse de la bugetul de stat. Bazac a apreciat ca proiectia de buget pe 2009 a fost nerealista si daca s-ar fi aplicat "tara se putea inchide", informeaza Cotidianul.

Sindicalistii sustin ca alocarea a 4% din PIB pentru Sanatate, in loc de 3,7% anuntati anterior, nu garanteaza rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, printre care calitatea serviciilor si maririle de salariu. "Pana acum nu avem confirmarea ca Ministerul Sanatatii va respecta acordul de majorare a veniturilor din sistemul sanitar, iar anuntul facut ieri (n.r. joi, 29 ianuarie 2009) de Emil Boc, privind majorarea salariilor cu 5% in doua transe, nu ne multumeste", a declarat presedintele Sanitas, Marius Petcu. Liderul Sanitas a mai spus ca, daca pana pe 10 februarie, autoritatile nu publica ordonanta prin care se aproba majorarile salariilor cadrelor medicale cu cel putin 10% si acordarea sporurilor cerute de sindicalisti, vor trece la actiuni de protest, conform legislatiei privind conflictele de munca.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara va primi 745,1 milioane lei, de doua ori mai multi bani fata de Ministerul Turismului.

  • Ministerul Turismului are alocat doar 0,041% din PIB, ceea ce inseamna ca va avea un buget de 397,3 milioane lei, adica mai putin decat Secretariatul General al Guvernului (SGG), care va primi 556,8 milioane lei.

  • Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, coordonat de Theodor Paleologu, va primi, potrivit proiectului de buget pe 2009, aproximativ 0,19% din PIB, dupa ce anul trecut a beneficiat de 0,24%, anunta NewsIn. Academia Romana va primi putin peste 25 milioane lei (100 milioane euro), din care va investi aproape o cincime. Pentru 2009, Agerpres are prevazut un buget de 19,5 milioane lei (4,9 milioane euro) televiziunea publica va primi 183,9 milioane lei (46 milioane euro), iar radiodifuziunea - 202,6 milioane lei. Institutul Cultural Roman (ICR) va obtine fonduri de 11 milioane de euro de la buget.

Potrivit lui Horia Roman Patapievici, al carui mandat in fruntea institutiei a fost prelungit, din cauza reducerii cu 40% a bugetului ICR, anul 2008 a insemnat o pierdere importanta de imagine.

  • Ministerul Mediului va primi in acest an un buget de 0,4% din PIB, insemnand 2.58 miliarde lei, din care 2.27 miliarde vor fi destinate investitiilor. Ministerul va mai beneficia de 1 miliard lei prin atragerea de fonduri structurale, conform declaratiei ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Acesta a precizat la finele saptamanii trecute, ca suma este mai mica decat cea alocata in anul anterior, insa va solicita bani in plus in urma rectificarilor bugetare.

  • Ministerul Tineretului si Sportului, condus de Monica Iacob Ridzi, va avea in 2009 un buget de 585,5 milioane lei (0,1%din PIB).

  • Ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, va primi doar 185,8 milioane lei pentru ministerul sau, adica 0,1% din bugetul total alocat cheltuielilor in 2009.

  • Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale va primi 0,5% din PIB, insumand 2,895 miliarde lei din bugetul pe 2009.

  • In ceea ce priveste bugetul alocat pe 2009, Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, condus de Victor Ponta, cifrele nu au fost inca facute publice.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.