Prognozele publicate in ultima perioada indica o inrautatire a estimarilor privind evolutia economiei romanesti in acest an. Cei mai multi analisti mizeaza, totusi, ca economia Romaniei va inregistra o crestere in 2009, chiar daca mult mai temperata fata de anul trecut. Pesimismul domina partial topul celor mai importante 10 prognoze selectate de Wall-Street.

  • Raiffeisen: Crestere economica de 2,5% in 2009

Cea mai proaspata prognoza provine de la analistii Raiffeisen Bank Romania, care estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste cu 2,5% in 2009, intr-o scadere pronuntata, fata de ritmul de anul trecut, cand produsul intern brut (PIB) al tarii a sporit cu 7,2. Analistii Raiffeisen anticipeaza o revigorare a economiei romanesti din 2010, cand anticipeaza o crestere reala a PIB cu 3,5%.

Mai multe detalii despre cresterea economica estimata de Raiffeisen gasiti aici.

  • BERD taie prognoza la 1%

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus pentru a doua oara estimarea privind cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2009, de la 3% cat prognoza in noiembrie 2008 la 1%, pe fondul agravarii recesiunii in tarile dezvoltate si a incetinirii activitatii in cele emergente. BERD estimeaza ca economia Romaniei a crescut cu 8% in 2008. In ultima sa estimare privind cresterea economica a tarilor in care este prezenta, BERD se astepta ca acestea sa evite recesiunea. In prezent, BERD se asteapta la o crestere economica medie de 0,1% in cele 30 de tari unde deruleaza investitii, comparativ cu prognoza de 2,5% din noiembrie 2008 ce fusese efectuata pe baza previziunilor tarilor.

Mai multe detalii despre prognoza BERD gasiti aici.

  • Liviu Voinea vede recesiune in 2009

O scadere brusca a deficitului bugetar de la 5% la 2% inseamna o scadere dramatica a consumului public, la care daca se aduga si scaderea consumului privat, scenariul recesiunii fiind foarte probabil, a declarat, pentru Wall-Street, Liviu Voinea, director executiv GEA (Grupul de Economie Aplicata) pentru Wall-Street. "O scadere atat de brusca a deficitului bugetar de la 5% la 2% inseamna o scadere severa a consumului public si cuplata cu scaderea consumului privat reprezinta o amenintare de recesiune",a explicat Voinea.

Mai multe detalii despre recesiunea vazuta de Liviu Voinea gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.