Speculatorii sunt cei care au miscat in ultima perioada piata derivatelor pe cursul leu-euro la Bursa din Sibiu (Sibex), in conditiile in care foarte putini investitori fac tranzactii pentru acoperirea riscului valutar, cultura hedging-ului fiind foarte slab dezvoltata in Romania.

Volatilitatea ridicata a cursului leu-euro a crescut interesul investitorilor pentru derivatele valutare jucate pe Bursa din Sibiu, de la inceputul anului fiind incheiate 13.744 de contracte la termen (futures), adica echivalentul a 13,74 milioane de euro.

"In mare marte, datorita volatilitatii, speculatorii au facut piata in ultimele doua trei luni de cand a inceput sa se miste mai tare cursul. Probabil ca cei care au pozitii mari si le-au deschis in timp, profitand de cat le permitea in fiecare zi piata", a declarat pentru NewsIn Darius Cipariu, directorul general adjunct al Bursei din Sibiu.

In intervalul 5 - 23 ianuarie, leul s-a depreciat in fata monedei europene cu peste 6%, potrivit cursului oficial al Bancii Nationale. Slabirea rapida a leului a favorizat speculatiile in piata derivatelor, investitorii putand sa realizeze si operatiuni de arbitraj, care vizeaza blocarea unui profit, aproape fara riscuri, din diferenta de cotatii dintre doua piete.

Astfel, investitorii ar fi putut sa cumpere euro in piata interbancara, la un pret mai mic, si sa vanda echivalentul acelei sume in contracte futures la Bursa din Sibiu. Diferenta dintre cotatii (spread) ar fi intrat in buzunarul investitorului, aproape fara niciun risc.

"Au existat posibilitati de arbitraj in ultima luna, daca un investitor cumpara pe piata spot si vindea la Sibiu. Prin decembrie au fost diferente chiar mari intre preturile de pe cele doua piete, care se apropiau si de 3-4 mii de lei vechi",
a explicat Cipariu.

El precizeaza ca investitorii asteapta acum sa se mai calmeze piata si sa se stranga spread-ul, pentru a-si inchide chiar mai devreme pozitiile si sa isi marcheze astfel profitul.

"In ultima perioada s-au putut specula diferente intre piata futures de la Sibiu si piata interbancara, investitorii putand sa exploateze destul de bine un spread de cateva pocente. Aceste tranzactii intre piete (arbitraj) pot aduce o rentabilitate destul de buna pana la incheierea scadentei martie",
a observat si Darie Moldovan, agent de bursa la Broker Cluj.

El considera normal ca in aceasta perioada sa existe foarte multi speculatori pe Sibex, deoarece in piata actiunilor de la Bucuresti atat lichiditatea, cat si volatilitatea sunt foarte reduse, iar in privinta arbitrajelor nu exclude posibilitatea ca unele case de brokeraj sa faca astfel de tranzactii.

"Cultura hedging-ului este slab dezvoltata in Romania"

Brokerii sunt de parere ca in piata de capital romaneasca cultura hedging-ului (acoperirea riscului) nu a prins inca radacini, iar companiile mai mari care vor sa-si anuleze riscul valutar lucreaza in primul rand cu banci, in conditiile in care daca ar vrea sa faca hedging pe Sibex ar fi foarte greu sa isi gaseasca contraparte.

"In general companiile mari lucreaza cu bancile, prin incheierea de contracte forward. Nu cred ca o firma cu o cifra de afaceri destul de mare ar putea sa isi acopere riscul la Sibiu, deoarece nu ar gasi contraparte", spune Darie Moldovan.

"Nu sunt multe companii la noi care sa faca hedging. Cultura hedgingului este foarte slab dezvoltata in Romania. Totusi, o parte dintre cei care tranzactioneaza la Sibiu o fac pentru acoperirea riscului, dar intr-o foarte mica masura. Cea mai mare parte dintre jucatori sunt speculatori, asa cum se intampla peste tot in lume pe pietele de derivate"
, apreciaza Florin Catinas, broker la WBS Romania.

In ultimele trei saptamani, in piata derivatelor pe cursul leu-euro de la bursa sibiana, cea mai mare pozitie deschisa de un investitor se ridica vineri la 1.388 de contracte, pe cumparare, adica circa 28% din totalul pozitiilor deschise pentru scadenta apropiata, martie. In ciuda unei cote semnificative din intreaga piata EURO/RON, pentru scadenta martie, acel investitor si-ar fi acoperit riscul valutar doar pentru aproape 1,4 milioane euro.

"Un investitor la Sibex avand circa 1.400 de pozitii deschise pe cumparare a putut sa isi blocheze un curs, in cazul in care ar fi avut un credit in euro", a explicat Mirela Cozgarea, directorul de tranzactii la Casa Romana de Compensatie (CRC).

Practic, un investitor care are un credit de 1,4 milioane euro sau trebuie sa plateasca in viitor aceasta suma ar fi putut cumpara la Sibex 1.400 de contracte EURO/RON si s-ar fi protejat astfel in fata devalorizarii monedei nationale. La fel de bine, pozitia deschisa de aproape 1.400 de contracte ar putea sa fie a unui speculator de mai mare anvergura.

"Totusi, investitorii puteau sa faca hedging si cu sume mai mici, de 100.000 - 200.000 de euro, nu trebuie sa fie neaparat de zeci de milioane de euro, pentru ca nici nu ar fi fost posibil la lichiditatea de acum. Astfel, pentru investitori mai mici ar fi fost posibilitati de acoperire a riscului",
a concluzionat Darius Cipariu, directorul general adjunct al Sibex.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.