Romania intra ‘fericita’ in 2009 cu un deficit bugetar de toata mandretea de peste 5% din PIB si peste limitele stabilite de Tratatul de la Maastricht. Iar presedintele Traian Basescu anunta ca 2009 va fi un an auster, in care perspectiva bugetului de stat cel fara de fund, din care toti se infrupta, se va schimba radical.

"Asta e realitate, Romania intra in anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, in conditiile in care avem o contractie a productiei industriale", le-a spus Basescu, la sedinta CSM, magistratilor.

Seful statului a aratat ca Romania are aproape 5 milioane de salariati activi, din care 1,5 milioane sunt bugetari, in conditiile in care exista 4,9 milioane sunt pensionari la stat in afara de pensiile agricole (platite direct de la bugetul de stat).

"Cati oameni credeti ca pot duce in spate 3,5 milioane de salariati care produc?", a spus seful statului. "Din pacate, abordarea de anul trecut si acum doi ani a fost ca bugetul de stat este locul nostru comun, acolo de unde ne infruptam toti bugetarii si nu ne mai intereseaza nimic altceva. Anul asta lucrurile se vor schimba radical, pentru ca nu mai merge asa", a avertizat presedintele, citat de NewsIn.

Basescu a spus ca bugetul de stat nu este infinit, asa cum s-a crezut atunci cand s-a spus si ca economia duduie, "si s-a ajuns la deficit de 5% din PIB, ceea ce pune Romania intr-o situatie extrem de dificila".

In 30 decembrie, premierul Emil Boc declara ca deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 7 miliarde de euro comparativ cu incasarile estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura.

Guvernul asteapta ca Ministerul Finantelor Publice sa faca o analiza a situatiei economice, care ar urma sa fie finalizata la mijlocul acestei luni.

Fostul ministru al economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, la inceputul lunii decembrie 2008, ca deficitul bugetar s-ar putea adanci "la 3-4% din produsul intern brut (PIB) in 2008", in functie de veniturile la buget din noiembrie si decembrie.

Varujan Vosganian declarase anterior ca in ultimile trei luni incasarile la bugetul de stat au fost mai mici cu aproape 2 miliarde euro fata de istoricul aceleiasi perioade din ultimii ani si se asteapta ca, mergand pe aceasta tendinta, incasarile sa fie mai mici in 2009 cu circa 3 miliarde euro.

Guvernul tintea pentru 2008 un deficit bugetar de 2,3% din PIB, calculat dupa standardele romanesti, insa nivelul ar fi fost usor mai ridicat dupa standardul european (ESA95).

In 2007, Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,3% din PIB, dupa standardele romanesti, si de 2,7% din PIB, dupa standardul european ESA95.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.