Ghetea nu este ‘foarte optimist’ in privinta deciziei BNR
Presedintele ARB, Radu Ghetea, a spus ca nu este "foarte optimist" in privinta deciziei pe care o va lua Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind noul regulament de creditare, precizand ca nu crede ca banca centrala va lua o decizie in acest sens pana la urmatoarea sedinta de politica monetara.
"Am trimis acum doua zile o scrisoare bancii centrale in care am mentionat ce masuri consideram necesare pentru fluidizarea creditarii, in baza carora activitatea de creditare sa continue, luand in calcul contextul international", a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.
Intalnirea de luni seara, cheia pentru deblocarea creditarii?
Reprezentantii BNR, ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si ai ARB s-au intalnit, luni seara, pentru a analiza ituatia economico-financiara si modalitati de a relua creditarea.
Bancherii au propus Ministerului Economiei si Finantelor subventionarea dobanzii la creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), puternic de criza economica, si deductibilitatea ratelor platite la creditele ipotecare, a spus ieri Radu Ghetea.
Brokerii vad un compromis intre BNR, Guvern si bancile comerciale
Brokerii de credite contactati de Wall-Street au mentionat ca normele vor fi schimbate, insa din pacate nu mai devreme de luna ianuarie a anului viitor.
„Schimbarile ar trebui sa cuprinda modificarea gradului de indatorare, reducerea avansului, renuntarea la fisa fiscala si simplificarea testului de stress. In acelasi timp, bancile ar trebui sa scada dobanzile spre limite rezonabile”, a spus Liviu Andrei, director executiv in cadrul DBSol Consulting.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat zilele trecute la un seminar desfasurat la Sinaia ca Banca Nationala a Romaniei va reanaliza, in ianuarie 2009, cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante.
Scaderea creditarii, influentata de un cumul de factori:
Incetinirea creditarii este rezultatul unui multiplu de factori, potrivit brokerilor. Factorii sunt datorati izbucnirii crizei financiare din SUA, apoi turbulentelor ajunse si in Romania, care au declansat sentimentul de ingrijorare.
„Pentru prima jumatate a lunii octombrie 2008 oficialii BNR au dreptate, lichiditatea bancilor/incertitudinea din piete au fost de vina, dar pentru a doua jumatate, normele BNR au oprit creditarea. Fie vorba chiar si la o revenire la normele vechi, bancile nu vor mai credita la nivelele anterioare datorita pozitiei de lichiditate a bancii. Ceea ce cred ca ar fi bine ar fi un echilibru care sa permita bancilor o sustinere a economiei prin creditare”, a explicat Sorin Moncea.
BCR: Banca centrala ar putea reduce dobanda-cheie in ianuarie
Despre autor:
Citeste articolul integral in Wall-Street
Sursa: Wall-Street
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro
-
China lovește Statele Unite unde îi doare pe americani: La comerțul cu...
Sursa: wall-street.ro