Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus calificativul pentru creditele pe termen lung ale Bancii Comerciale Romane (BCR), de la 'BBB-' la 'BB+', mentinand perspectiva de rating la negativa, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara a Romaniei, anunta NewsIn.

"Fiind cea mai mare banca din Romania, evolutia BCR si a situatiei financiare a bancii este puternic corelata cu aceea a capacitatii de plata a tarii, din mai multe motive, printre care rolul de principal finantator al economiei locale si amploarea portofoliului de titluri de stat detinut de institutie", spune analistul Standard & Poor's Magar Kouyoumdjian, in anuntul companiei.

Economia Romaniei s-a supraincalzit si supraindatorat in ultima vreme, proces alimentat de cresterea puternica a creditului neguvernamental. Acest fenomen a determinat cresterea gradului de indatorare in sectorul privat, ceea ce face mai vulnerabila calitatea activelor din sectorul bancar, mai avertizeaza agentia de rating.

Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.

Decizia scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

Pierderea acestui calificativ reprezinta o mare problema pentru Romania, doarece de acum incolo, tarii noastre ii va fi mult mai greu sa solicite imprumuturi din afara si sa atraga investitorii. Dificultatea in privinta imprumuturilor este data de costul mult mai mare la care acestea vor putea fi obtinute, situatie prin care Romania a mai trecut inainte de 2000. Iar in ceea ce priveste investitorii, ratingul este punctul de reper dupa care acestia intra sau nu pe o piata. Iar in momentul de fata Romania a trecut de la BBB-/A-3, adica risc de investitie mediu ce poate fi influentat de situatia economica, la BB+/B, adica economie instabila cu riscuri notabile de investitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.