"Pentru imprumuturile contractate de la bancile comerciale, dobanzile s-au majorat, in medie, cu 1-2 puncte procentuale", a declarat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.

Creditele de nevoi personale in euro, obtinute de la bancile comerciale, variaza, in prezent, intre 12,8% - 20% pe an, in timp ce pentru creditele negarantate in lei, clientii trebuie sa plateasca o dobanda cuprinsa intre 17%-36% pe an, sustine Bidian, potrivit NewsIn. Pentru creditele ipotecare in euro, bancile practica dobanzi intre 8,9% - 14% pe an, iar pentru cele in moneda nationala, dobanzile variaza de la 10,7% la 24% pe an, mai spune Bidian, conform datelor KIWI Finance.

Comparativ, dobanzile platite de banci la depozite sar, in putine cazuri, de 13% pe an la lei si de 6% pe an la euro, dupa multiple majorari, facute pe parcursul mai multor luni.

"Este normal ca o banca sa nu majoreze dobanzile la depozite cu aceeasi rapiditate ca la credite, trebuie sa aiba grija si de profit, si de costuri", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de NewsIn. In plus, el subliniaza ca atragerea de lichiditati din piata interna, principala miza pentru majorarea dobanzilor la multe banci, este limitata de capacitatea redusa de economisire a romanilor.