Dobanzile la creditele de consum pot ajunge la 36% pe an la lei si la 20% pe an la euro, iar pentru imprumuturile ipotecare la 24% pe an la lei si la 14% pe an la euro, sustin brokerii de credite, in conditiile in care bancile gasesc din ce in ce mai greu finantare pe termen lung, la costuri mari.

"Pentru imprumuturile contractate de la bancile comerciale, dobanzile s-au majorat, in medie, cu 1-2 puncte procentuale", a declarat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.

Creditele de nevoi personale in euro, obtinute de la bancile comerciale, variaza, in prezent, intre 12,8% - 20% pe an, in timp ce pentru creditele negarantate in lei, clientii trebuie sa plateasca o dobanda cuprinsa intre 17%-36% pe an, sustine Bidian, potrivit NewsIn. Pentru creditele ipotecare in euro, bancile practica dobanzi intre 8,9% - 14% pe an, iar pentru cele in moneda nationala, dobanzile variaza de la 10,7% la 24% pe an, mai spune Bidian, conform datelor KIWI Finance.

Comparativ, dobanzile platite de banci la depozite sar, in putine cazuri, de 13% pe an la lei si de 6% pe an la euro, dupa multiple majorari, facute pe parcursul mai multor luni.

"Este normal ca o banca sa nu majoreze dobanzile la depozite cu aceeasi rapiditate ca la credite, trebuie sa aiba grija si de profit, si de costuri", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de NewsIn. In plus, el subliniaza ca atragerea de lichiditati din piata interna, principala miza pentru majorarea dobanzilor la multe banci, este limitata de capacitatea redusa de economisire a romanilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.