Deprecierea soc a leului, pana aproape de 4 lei/euro loveste direct companiile cu activitati de import, nevoite sa plateasca sume in lei mai mari pentru aceleasi marfuri achizitionate din zona Euro. Wall-Street publica o analiza care urmareste, prin vocea consultantilor financiari si in management, dar si a oamenilor de decizie din diferite industrii, reactia companiilor la fluctuatiile de curs.

  • 'O depreciere soc a monedei gaseste intotdeauna nepregatite firmele importatoare'
Leul s-a temperat in apropiere de 3,95 lei/euro ieri seara, dupa ce in timpul zilei se depreciase la niveluri nemaiatinse de aproape patru ani, de 3,98 lei/euro, fara sa fie foarte influentat de mesajele linistitoare transmise de premier si guvernatorul BNR. Moneda nationala s-ar putea deprecia pana la un nivel de 4 lei/euro sau chiar peste, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intervine in piata valutara, a declarat Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

Dragos Cabat, Managing Partner al companiei de consultanta Financial View, spune ca o depreciere soc a monedei gaseste intotdeauna nepregatite firmele importatoare, cu singura exceptie daca acestea si-au acoperit pozitiile prin operatiuni de hedging pe valuta. Detalii gasiti aici.

  • 'Importatorii vor transfera deprecierea in preturile produselor achizitionate'
Potrivit consultantilor in management consultati de Wall-Street, companiile importatoare ar trebui sa aiba in vedere perspectiva unor variatii de curs pe termen scurt si mediu. “Avand in vedere deprecierea considerabila a leului din ultimele zile, firmele cu activitati de import sunt nevoite sa plateasca sume in lei mai mari pentru aceleasi marfuri achizitionate din zona Euro. In plus, trebuie tinut cont si de expunerea lor la credite in EURO si fata de riscul pe rata dobanzii care a crescut considerabil fata de anul trecut”, a declarat Adriana Miu, Consultant Ensight Management Consulting. Care va fi consecinta fireasca a aceastor evenimente, aflati din Wall-Street.

  • 'Petrecerea e pe sfarsite si la noi'
Consultantul companiei Ensight Management Consulting Viorel Cernea are o opinie si mai concreta, afirmand ca este greu de imaginat ca firmele importatoare sunt relaxate la vestea ca importurile se scumpesc cu peste 10% in doar cateva zile. “Orice companie isi construieste bugetele luand in calcul si cursul previzibil pentru perioada bugetata. De aceea, orice deraiere de la marja de variatie considerata previzibila le poate pune in dificultate”, spune Viorel Cernea. Ce este insa si mai nociv in acest moment? Raspunsul il aflati aici.

Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.