In Romania, statul percepe mai mult de 300 de taxe, dintre care aproximativ 20 sunt fiscale iar restul sunt parafiscale, adica aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activitati antreprenoriale.

Calculele companiei de consultanta Golden Mind&Spirit arata ca, pe de-o parte, taxele parafiscale, in numar de circa 280, consuma 220 de ore pe an din timpul platitorilor. Pe de alta parte, autoritatile care le percep sunt deosebit de ingenioase in a inventa noi impuneri de plata oamenilor de afaceri, dar nu numai lor, ci si tuturor cetatenilor.

Reamintim ca acest numar de ore pierdute de intreprinzatorii romani pentru plata taxelor plaseaza tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana si printre fruntasele lumii in topurile mondiale ale parafiscalitatii, conform clasamentelor intocmite de institutiile financiare internationale.

  • Cate taxe, atatea drumuri

De ce romanii consuma atat de mult timp pentru plata acestor taxe? In primul rand, procedurile de achitare se complica inutil, pentru ca fiecare taxa in parte isi are contul sau, pe care multi functionari nici macar nu-l cunosc. In al doilea rand, fiecare taxa trebuie platita in alt loc (fizic), respectiv la sediile sau ghiseele autoritatilor perceptoare, ceea ce face ca intreprinzatorul sa fie nevoit sa parcurga tot atatea drumuri (prin oras, judet sau chiar catre Capitala) pentru a se achita de aceste obligatii.

Ce sunt taxele parafiscale?

Pentru a avea dreptul de a functiona intr-o anumita piata, intreprinzatorii trebuie sa plateasca atat licentierea (autorizarea initiala), cat si mentinerea in activitate, adica o taxa periodica, de regula anuala. De la covrigarie (care trebuie licentiata ca activitate de alimentatie publica), pana la rafinarie (antrepozit fiscal ce trebuie autorizat si monitorizat pe tot parcursul procesului tehnologic), toate categoriile de activitati sunt supuse avizarilor. Taxele pentru obtinerea acestor avize sunt taxele parafiscale.

Calculele Golden Mind&Spirit mai arata ca fiecare activitate antreprenoriala in parte este supusa unui numar de la 20-25 la 85-100 de avizari per firma, in functie de complexitatea acesteia, intreprinzatorii fiind obligati sa plateasca, in consecinta, cel putin tot atatea taxe parafiscale de autorizare.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.