Ungaria si Romania sunt tarile in care atat angajatorul, cat si angajatul platesc cele mai mari taxe catre stat aferente contractului de munca, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta financiara, Accace.

Pentru compararea valorii taxelor datorate catre stat in cazul contractelor individuale de munca, in toate tarile analizate, s-a luat in calcul un salariu net de 1.000 de euro.

Raportat la aceasta valoare, Ungaria este tara in care se platesc cele mai mari contributii – pentru un angajat cu salariul net de o 1.000 de euro, costurile totale suportate de angajator (care merg catre stat si catre angajat) sunt de peste 2.000 de euro (207%), scrie gandul.

Ungaria este urmata, cu valori apropiate, de catre Romania (182% din salariul net), Cehia (181%) si Slovacia (180%).

Un volum substantial mai mic de contributii este platit in cazul Poloniei (168%) si Bulgariei (143%).

  • Primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatului sunt: Ungaria (60,82%), Romania (42,57%) si Polonia (41,40%), in timp ce primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatorului sunt: Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%), informeaza Adevarul.

Principalul element ce poate duce la variatii in procentele mentionate este contributia la fondul de accidente in tari precum Romania, Cehia si Polonia, care au stabilite procentele aferente in functie de codul CAEN al companiilor.

Alte conditii specifice se intalnesc in Bulgaria, unde contributiile sociale pot creste cu pana la 2,5% in cazul persoanelor nascute inainte de 1960, si Ungaria, al carei impozit poate ajunge la 27%.

"Pentru investitorii care cauta piete noi in care sa se dezvolte in regiune si vor o analiza macro concludenta a pietei muncii, acest tip de studiu este de un real ajutor. Cu atat mai mult, cu cat Europa Centrala si de Est cunoaste o dinamica aparte si variatii foarte mari de la stat la stat. Vorbind despre Romania, acest studiu arata ca aici exista cel mai echilibrat raport angajat-angajator la nivel de contributii aferente contractului de munca, in ciuda numarului total mai mare de contributii platite catre statul roman, in comparatie cu tarile invecinate. Din nou, Bulgaria surprinde, fiind singura tara dintre cele sase in care totalul contribuiilor reprezinta mai putin de jumatate din netul stabilit ca punct de reper”, a declarat Mihaela Virlan, Manager Director Acacce Romania si Bulgaria, conform Wall-Street.

Studiul a fost realizat in lunile noiembrie si decembrie in sase tari din regiune: Romania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Slovacia.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.