Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana ca este optimist in privinta nivelului de crestere economica pentru anul viitor.

“Evaluarea de crestere economica pentru 2012 este de 1,7-2,7% din PIB. Sunt vremuri in care nimeni nu poate face predictii pe cifre fixe, astfel ca noi si FMI, BM, impreuna cu CE am convenit asupra unei lejeritati a cifrelor. Pentru anul acesta se pastreaza o estimare prudenta a cresterii economice care nu o sa fie mai jos de 1,5%. Personal, cred ca vom avea o crestere de peste 2%, dar ramane de vazut ce se va intampla in ultimul trimestru al anului”, a declarat Basescu. [Citeste si FMI: Romania este mai pregatita de "furtuna" decat in 2009]

De asemenea, presedintele a afirmat ca bugetul de stat va fi construit pe un deficit de 1,9%, cu marja, in functie de evolutiile din cursul anului, putem ajunge la 2,5% din PIB. De aceleasi sume s-a vorbit si in urma discutiilor de miercuri dintre Guvern si FMI.

In ciuda faptului ca deficitul bugetar poate creste pana la 2,5%, Basescu a repetat faptul ca nu se vor reduce cheltuielile cu pensii si salarii.

“Din discutiile pe care le-am purtat se degaja o idee: Romania are putere interna de crestere din zona energiei, unde restructurarile si un management corect ar crea premisele unei cresteri economice sustinute, sectorul transporturilor si optimizarea sistemului de sanatate prin continuarea reformelor”, a mai spus presedintele Romaniei.

  • “Este exclus ca Romania sa intre in derapaj”

Traian Basescu a declarat ca Romania are toate centurile de siguranta puse prin acordurile pe care le-am facut, rezerva solida din Banca Nationala de 32 de miliarde de euro si cat timp tara noastra se mentine in programul convenit cu troica este exclus sa intre in derapaj.

“Romania este in siguranta daca se mentine in acordul cu troica si daca Guvernul isi respecta programul la care s-a angajat si se angajeaza in continuare”, a mai declarat Basescu.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

El a spus ca ne putem permite sa fim optimisti cu privire la evolutia economica a tarii cat timp s-a convenit ca Romania va mentine nivelul de buget pentru investitii la fel ca in acest an.

“Mi-as dori ca impulsul dat de investitii si de un an agricol bun, macar la fel de bun sa acesta, sa genereze o crestere economica pentru 2012 peste media din Uniunea Europeana si la fel sper pentru acest an”, este de parere presedintele.

Basescu nu a ratat nici aceasta ocazie pentru a atentiona partidele in privinta anului electoral care urmeaza.

“Trebuie sa fim extrem de corecti cu angajamentele pe care ni le luam, iar demagogia anului electoral nu are ce cauta in guvernarea din 2012. Este esentiala prudenta pentru ca ar fi pacat ca pentru niste voturi sa fie batjocorit efortul urias pe care l-au facut romanii in 2010 si 2011”, a conchis presedintele in urma discutiilor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.