Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatiilor bugetari, considera seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea salariilor bugetarilor sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere al Guvernului exista spatiu pentru crepterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri", a declarat Jeffrey Franks, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar, deoarece inca exista o supraangajare in sectorul public.

"Veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate, in timp ce cheltuielile curente au fost mentinute sub un control strans, mai ales datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza", a adaugat Franks, potrivit realitatea.


Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere, cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.

In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar in limita a 1,29 milioane de salariati.

Se majoreaza sau nu salariile?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.