Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara de miercuri, 3 august, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, potrivit opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Referitor la asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea respondentilor la sondaj anticipeaza ca aceasta sa ramana la 6,25%. Estimarile pentru finalul anului 2011 variaza intre 6% si 6,25% fata de intervalul 6% si 6,5% in estimarile din iunie

Totodata, membrii care au raspuns la sondaj se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 6% la final de 2012 (estimarile variaza intre 5,25% si 7%). Asteptarea de reducere a ratei de politica monetara pe parcursul anului 2012 exista si in sondajele anterioare si era chiar mai ampla (scaderi catre 5,50% sau 5,75%).


  • In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, acestea s-ar putea situa la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in valuta (nicio modificare).
Majoritatea respondentilor crede ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va ramane la 20% pana la finele anului 2011 si va scadea la 15% pe parcursul anului 2012. In cazul pasivelor in lei nu se asteapta nicio modificare pana la sfarsitul anului 2011, insa este previzionata scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit la12% pe parcursul anului 2012.

La sedinta de politica monetara din 29 iunie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.