Criza din Romania a implinit o varsta apreciabila. Daca luam luna octombrie a anului 2008 ca punct de plecare al crizei, atunci criza a implinit 1.000 de zile de existenta la finele lunii trecute.

Econtext a comparat cele 1.000 de zile ale crizei cu o perioada similara de dinaintea crizei, cu cele 1.000 de zile anterioare crizei. Astfel, avem doua perioade: octombrie 2008 – iunie 2011, respectiv, ianuarie 2006 – septembrie 2008.

  • Somerii, in crestere

La finele lunii septembrie a anului 2008, rata somajului era de 4%, iar numarul somerilor era de 352.912, dupa datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

La sfarsitul lunii mai 2011 erau 453.067 de someri inregistrati, iar rata somajului a fost de 4,97%. In ritmul din ultimele luni este posibil sa ne asteptam la o scadere a somajului de circa 30-40.000 si in iunie.

Totusi, acest indicator ne poate induce in eroare: Criza a lasat mult mai multi oameni fara loc de munca, dar putini mai beneficiaza de somaj sau sunt inscrisi in registrele Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Motivul este stiut: multi angajati nu era in registrele ANOFM pentru ca lucrau la negru.

  • Salariul mediu net

La inceputul lunii octombrie din 2008, salariul mediu s-a cifrat la 1.296 lei. Totusi, in aprilie 2011, ultima luna pentru care exista date disponibile, salariul mediu se situa la 1.498 lei. Intrucat salariul mediu net nu a variat foart mult in ultimele luni, putem presupune ca, la finele lunii trecute, a inregistrat o valoare apropiata de cea din aprilie.

Chiar si asa, ramane un semn de intrebare: cum de-a crescut salariul in timpul crizei? Raspunsul este acesta: salariul mediu nu a crescut.

Dimpotriva, a scazut numarul angajatilor care aveau lefuri mici si care trageau acest indicator in jos.

  • Citeste mai multe despre acest subiect pe econtext.ro

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.