Preturile articolelor vestimentare, electronicelor si mijloacelor de transport personal, precum automobilele, sunt apropiate in Romania de media Uniunii Europene, in timp ce romanii platesc mai putin pe alimente, bauturi, produse din tutun, mese la restaurant sau cazare la hotel.

Indicele preturilor produselor si serviciilor de consum, publicat marti de Eurostat, este de 59% din media UE pentru Romania, aproape cel mai scazut din Europa, scrie MEDIAFAX.

Pe componente, preturile alimentelor si bauturilor non-alcoolice din Romania reprezinta 67% din media UE, in timp ce preturile la bauturi alcoolice si tutun reprezinta 64%.

Romania are astfel cele mai ieftine alimente din UE cu exceptia Bulgariei, unde preturile acestei categorii de produse reprezinta 66% din media europeana. Totodata, Romania si Bulgaria impart ultima pozitie in privinta alcoolului si tutunului, cu cele mai reduse preturi din UE.

Situatia se mentine si in cazul meselor la restaurant si cazarii la hotel, aceste servicii fiind cele mai ieftine in Romania si Bulgaria.

  • Cat platesc romanii pe "toale", electrocasnice sau mijloacele de transport, in comparatie cu tarile din UE

In cazul hainelor, electronicelor si mijloacelor de transport personal, majoritatea tarilor din UE sunt aproape de media comunitara. Preturile articolelor vestimentare din Romania reprezinta 94% din media UE, in timp ce electronicele si electrocasnicele pot fi cumparate la un nivel echivalent cu 96% din media UE. Mijloacele de transport personal, precum automobilele, costa 88% fata de media UE, nivel ceva mai scazut datorita vanzarilor consistente din productia autohtona.

Numai bulgarii platesc in medie mai putin decat romanii, indicele Bulgariei fiind de 51% din media UE.

In Polonia si Lituania, media este de 63%, in Ungaria de 65%, Letonia 69%, Slovacia 71%, Cehia 72%, iar in Estonia 75%.

Cele mai mari preturi sunt in Danemarca (143% din media UE), urmata de Finlanda (123%), Luxemburg si Suedia (120% fiecare), Irlanda (118%), Belgia si Franta (112%), Austria (107%), Olanda (106%), Germania si Italia (104%). Preturile din Marea Britanie se confunda cu media UE.Romanii platesc aproape cat media UE pentru haine sau electronice, dar mai putin pentru alimente


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.