O suta saizeci si sase de institutii financiare, private si publice, intre care si mari banci europene, continua sa investeasca in producatori de bombe cu submunitie, in pofida interzicerii acestora, au denuntat, miercuri, la Bruxelles, doua organizatii neguvernamentale, citate de AFP.

De la 1 mai 2008, aceste banci, dintre care 73 sunt americane, au investit, in total, 39 de miliarde de dolari, in opt societati producatoare de bombe cu submunitie, afirma organizatia non-guvernamentala belgiana Netwerk Vlaanderen si cea olandeza IKV Pax Christi, intr-un raport intitulat "Worldwide investments in Cluster Munitions; a shared responsibility" (Investitii mondiale in bombele cu submunitie, o reponsabilitate impartasita).

Dar aceste ONG-uri noteaza ca 26 de institutii financiare din Uniunea Europeana (UE) au, de asemenea, interese financiare, care depasesc trei miliarde de dolari, in activitatile producatorilor de bombe cu submunitie, scrie MEDIAFAX.

Mari banci europene ca Deutsche Bank (Germania), Royal Bank of Scotland (Marea Britanie) sau Société Générale (Franta) finanteaza productia acestor arme interzise, subliniaza raportul.

  • Cine este impotriva?

Exista si institutii bancare, 23 in total, dintre care 22 europene, care isi interzic finantarea bombelor cu submunitie, potrivit raportului. Intre acestea se afla Banca Etica, din Italia, si NZ Superannuation Fund, din Noua Zeelanda.

Alte banci (24, dintre care 23 sunt europene) doar incearca sa impiedice acest tip de investitii. Din aceasta categorie fac parte Crédit Agricole, Crédit Suisse, ING, BNP Paribas sau Royal Bank of Canada.

"Cerem statelor membre ale UE si liderilor politici sa adopte o lege care sa interzica acest tip de investitii", a declarat Ester Vandenbroucke, autorul raportului, intr-o conferinta de presa.

Tratatul de interzicere a bombelor cu submunitie, care a intrat in vigoare la 1 august 2010, ratificat de 57 de tari, interzice in mod expres sa se contribuie la producerea de arme care vizeaza in primul rand civili.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

Un total de 128 de institutii financiare care investesc in bombe cu submunitie provin din tari care nu au semnat tratatul, intre care Statele Unite, Rusia, China, Singapore, Coreea de Sud si Taiwan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.