Romanii plecati sa munceasca in strainatate nu au revenit in tara din cauza crizei, asa cum se estimase, acestia preferand sa schimbe orasul sau tara in care erau sau sa-si retrimita copiii in Romania a declarat, joi, Catalin Luca, director executiv al Asociatiei Alternative Sociale Iasi.

Fundatia UniCredit si Asociatia Alternative Sociale au anuntat inchiderea proiectului "MIGRATIONS" - Combaterea efectelor negative ale migratiei in randul copiilor si al batranilor ramasi acasa, derulat in perioada 2009-2011, in cadrul caruia 657 de copii si 583 de batrani din Iasi au primit sprijin financiar, psihologic sau juridic.

Directorul executiv de la Asociatia Alternative Sociale Iasi a declarat ca, odata cu plecarea romanilor la munca in strainatate, acasa au ramas atat copii care trec prin adevarate tragedii si ajung in risc de abandon scolar, dar si parinti batrani si bolnavi care uneori ajung sa fie ei ingrijiti de catre nepotii de care ar fi trebuit sa se ocupe.

  • Copii au grija de bunici, parintii au grija de strainatate
"Foarte multe persoane au primit ajutor si au fost puse pe o linie de plutire. Erau copii care locuiau cu bunicii si care erau in situatia de a avea grija de cei batrani pentru ca nu se mai puteau descurca. Multi dintre ei trebuiau sa renunte la scoala sau erau in risc de abandon scolar. Ei nu mai aveau capacitatea sa-si continue viata ca un copil normal", a declarat Catalin Luca, conform MEDIAFAX.

Reprezentantul organizatiei neguvernamentale a mai spus ca, in cazul copiilor, cea mai acuta nevoie a fost de natura psihologica pentru ca acestia doresc sa comunice cu parintii. Pe de alta parte acestia au fost ajutati sa depuna documente pentru a obtine alocatia europeana din tara in care lucrau parintii sau au fost sprijiniti financiar.

Catalin Luca a mai spus ca de la aparitia crizei economice nu a crescut numarul parintilor care au revenit in tara, ci a copiilor, care initial au fost luati de catre parinti in tarile in care acestia erau stabiliti, si care acum au fost retrimisi acasa.

"Parintii au schimbat orasul sau tara dar nu s-au intors acasa din cauza crizei, asa cum s-a crezut", a mai spus reprezentantul asociatiei din Iasi.

In cadrul proiectului finantat de Fundatia UniCredit cu 480.000 de euro, 654 de copii au fost asistati social, 404 au primit sprijin psihologic, 426 ajutor material si 32 consiliere juridica.

Citeste si:
Recuperarea taxelor după ce ați lucrat în străinătate - banii...
Recuperarea taxelor după ce...

O alta componenta a proiectului a constat intr-o campanie de informare a parintilor plecati pentru ca acestia sa stie ca pot obtine diferenta de alocatie pentru copii din tara unde lucreaza.

  • Tot mai multi copiii traiesc din alocatie

"Nu putem monitoriza cati primesc aceasta alocatie dar, potrivit Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Iasi, in 2010 numarul cererilor s-a triplat fata de 2009", a mai precizat Luca.

El a mai spus ca in cazul varstnicilor s-a acordat asistenta pentru ameliorarea sau tratarea unor boli, precum si terapie pentru tratarea depresiei cauzate de abuzurile exercitate de catre membrii familiei.

Astfel, 583 de batrani au fost asistati social, 215 consiliati psihologic, 476 au primit sprijin material iar 35 consiliere juridica.

Cele doua organizatii au precizat ca programul dedicat sustinerii batranilor, afectati de migratia copiilor, va fi continuat printr-un al doilea proiect, in valoare de 158.000 de euro, pana in anul 2012.

Citeste si:
Vreți să vă vindeți produsele în străinătate?
Vreți să vă vindeți produsele...

Astfel, inca 400 de varstnici din Iasi vor fi ajutati, prin noul program, in care vor fi formati si 60 de specialisti in asistenta persoanei de varsta a treia si va fi elaborata o metodologie specifica, care sa ofere posibilitatea unei practici unitare in aceste servicii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.