Guvernul va elabora "coduri etice" de administrare a fondurilor de pensii private sau facultative, pe care le va aplica pana in 2013 in incercarea de a creste gradul de incredere al populatiei in administratorii fondurilor si a asigura transparenta utilizarii banilor aflati in gestiunea acestora.

Codurile vor fi elaborate de Casa Nationala de Pensii si implementate in perioada 2011-2013, releva un document guvernamental.

"Statul are responsabilitatea de a administra eficient siechitabil fondurile de pensii si asigurari sociale, cat si cele cu destinate speciala si de a imparti, de asemenea, responsabilitatea pentru modul in care se comporta companiile in care aceste fonduri investesc, ce produc acestea, cat si impactul lor asupra diverselor comunitati. Intrucat fondurile administreaza o buna parte din bunurile ce apartin societatii, este necesar ca cetatenii romani sa aiba incredere in modul de administrare a acestor fonduri", se arata in document.

  • De ce este necesar un astfel de cod etic?

Un alt argument invocat pentru introducerea unor astfel de coduri etice este acela ca increderea si legitimitatea acestor instrumente financiare sunt in mare parte construite pe transparenta investitiilor, a rezultatelor si a strategiei fiecarui fond.

"In acest sens se va actiona pentru adoptarea de coduri etice de administrare ale acestor fonduri, prin consultare publica extinsa si mediatizare pentru a asigura transparenta totala asupra modului de functionare a fiecarui fond, asigurarea de tratament egal pentru tot actonarii, asigurarea respectarii drepturilor tuturor actonarilor, inclusiv libera exercitare a dreptului de proprietare, asigurarea unor modele de compensare clar stabilite, rezonabile s orientate catre interesul actonarilor. De asemenea, se va urmari ca atat institutile statutului, cat s cele din sectorul bancar sa desfașoare activitat de informare transparenta a populatei privind serviciile oferite", releva documentul, conform MEDIAFAX.

  • Piata asigurarilor in 2010

Fondurile de pensii private obligatorii si facultative au inregistrat, anul trecut, un profit net cumulat de 448,1 milioane lei (106,4 milioane euro), in crestere cu 61% fata de 2009. Niciunul dintre cele 22 de fonduri de pensii private nu au inregistrat pierderi in anii 2009 sau 2010.
Citeste si:
Piata asigurarilor RCA: peste 88.000 de dosare de dauna in perioada...
Piata asigurarilor RCA: peste...

Pe Pilonul II (pensii private obligatorii) sunt prezenti noua administratori, in timp ce segmentul Pilonului III (pensii facultative) numara 13 fonduri.

La finele lunii martie, activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au atins 5,24 miliarde lei, in crestere cu 12,6% fata de nivelul din decembrie 2010, in timp ce numarul participantilor a urcat cu 1,8%, la 5,5 milioane, potrivit CSSPP.

Defalcat, Pilonul II totalizeaza active nete de 4,88 miliarde lei, cu 12,8% mai mult fata de finele anului precedent, iar Pilonul III active de 363,4 milioane lei.

La finele anului 2010, la fondurile de pensii facultative contribuiau 221.600 de persoane. In 55% dintre cazuri, contributia este suportata exclusiv de angajator, care ofera pensia facultativa ca parte a pachetului de beneficii salariale. In 33% dintre cazuri, participantii individuali isi achita singuri contributia, iar in 12% dintre cazuri contributia este mixta (angajator+angajat).

Citeste si:
Un barbat din Gorj si-a incendiat masina pentru a obtine bani de la...
Un barbat din Gorj si-a...

Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007, iar un an mai tarziu la Pilonul II.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.