Peste 117.000 de contracte individuale de munca au fost inregistrate, la nivel national, in perioada 2 - 9 mai iar valoarea amenzilor pentru munca la negru depaseste 3,7 milioane de lei, informeaza, marti, Inspectia Muncii (IM).

Potrivit sursei citate, in total au fost inregistrate 117.587 de noi contracte de munca.

"Intensificarea controalelor si colaborarea cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara au dus la urmatoarele rezultate: 3.065 de controale efectuate pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale, 586 de persoane depistate ca munceau fara forme legale de angajare, 305 de sanctiuni contraventionale aplicate pentru utilizarea fortei de munca fara forme legale de angajare, 5.498.600 de lei total amenzi aplicate, din care 3.742.500 de lei amenzi pentru munca fara forme legale", se arata in comunicatul remis agentiei MEDIAFAX.


Inspectia Muncii precizeaza ca, in perioada urmatoare, activitatea de control va avea aceeasi intensitate, obiectivul principal ramanand incheierea a cat mai multe contracte individuale de munca si inregistrarea lor in REVISAL.

Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a anuntat, luni, ca scopul noii legislatii, de a crea noi locuri de munca, a fost atins, iar acest lucru nu poate fi facut in lipsa unor "controale incrucisate si complexe".

Principalele domenii in care au fost incheiate noi contracte de munca sunt: constructiile (aproximativ 22.000), comert si ridicata cu amanuntul si industria prelucratoare (cate 20.000), hoteluri si restaurante (7.000), tranzactii imobiliare (6.000), transport (5.000) agricultura (4.100) sau activitati administrative (aproximativ 3.500).

"Aceste controale vor continua in toata luna mai, dar si in iunie. Doar prin verificarea riguroasa putem sa ne asiguram ca legea se respecta. Aceasta batalie cu munca la negru si cu evaziunea fiscala va fi continuata in fiecare zi. Am dispus sa se continue aceasta activitate", a mai declarat ministrul interimar al Muncii.
Citeste si:
Se majorează valoarea tichetelor de creșă! Câți bani vor primi...
Se majorează valoarea...

Emil Boc le-a transmis angajatorilor ca, odata cu intrarea in vigoare a noii legislatii a muncii, nu mai merita sa foloseasca munca la negru.

"Mai sanatos este sa-i faci carte de munca si sa dormi linistit. Este mai mare amenda decat daca ii faci carte de munca", a mai spus Boc.

Pe de alta parte, premierul a precizat ca scopul noului Cod al Muncii nu este sa trimita angajatorii la inchisoare, dar ca acestia trebuie sa stie ca daca merg pana la extreme pot ajunge si acolo.

Emil Boc a mai spus ca inca nu au fost centralizate cazurile penale, dar ca o situatie de acest gen va fi gata la sfarsitul saptamanii viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.