Sindicalisti si specialisti in dreptul muncii considera ca cele 42.000 de contracte de munca inregistrate in doua zile nu reprezinta in totalitate locuri de munca noi, ci "o cifra de marketing, de campanie electorala".

Presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca cele 42.000 de contracte de munca inregistrate in doua zile, asa cum a anuntat ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, reprezinta "un anunt de campanie", fiind vorba de o situatie conjucturala, deoarece din luna mai se redeschide sezonul pe litoral, unde sunt angajate peste 25.000 de persoane si se relanseaza domeniul constructiilor.

Potrivit liderului sindical, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, "angajatii si angajatorii devin solidari" privind munca la negru, deoarece cand sunt descoperiti sunt sanctionate ambele parti, relateaza MEDIAFAX.

"Daca nu s-au dat amenzi sau sanctiuni penale angajatorilor care nu au pus in aplicare hotarari judecatoresti definitive, cu atat mai putin se vor da angajatorilor care angajeaza persoane la negru", a adaugat acesta.

La randul sau, avocatul Costel Gilca, specialist in dreptul muncii, a declarat ca nu crede ca cele 42.000 de contracte de munca anuntate de premier sunt efectiv locuri de munca noi, ci reprezinta inregistrari ale actelor aditionale, ca urmare a intrarii in vigoare a obligativitatii introducerii criteriilor de evaluare pentru angajati.

"Nu sunt locuri de munca. Eu cred ca ar trebui sa asistam mai intai la o crestere economica care sa antameze cresterea de locuri de munca. Nimic nu a prevestit aceasta crestere economica si in niciun caz numarul nu se datoreaza controalelor facute de Inspectia Muncii. Nu fac nicio legatura de cauzalitate intre controale si noile contracte de munca", a spus avocatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.