Romania poate deveni una dintre rutele comerciale majore in viitor, prin portul Constanta.

Romania are potential de a deveni, prin intermediul portului Constanta, principala poarta de intrare a bunurilor provenind din Estul Asiei si Orientul Mijlociu catre Europa Centrala si de Est, si astfel de a ajunge una dintre rutele comerciale majore din viitor, potrivit unui studiu al PwC Romania.

"Dar pentru a-si maximiza avantajele geografice competitive, in afara de imbunatatirea infrastructurii, Romania trebuie sa implementeze cateva modificari legislative esentiale, care ar transforma-o intr-o destinatie ideala pentru importurile europene. Ma refer in principal la amanarea platii TVA la import pentru toate companiile, indiferent de cuantumul importurilor, la implementarea sistemului reprezentarii fiscale globale si la facilitati vamale precum Agentul Economic Autorizat ", a declarat Peter de Ruiter, directorul departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania.

Avantajul "primului venit" va fi unul considerabil pentru cei care reusesc sa-si stabileasca o prezenta solida pe o ruta comerciala care va creste in importanta in viitor, iar aceasta ar fi crucial pentru dezvoltarea Romanie, a adaugat deacesta, citat de MEDIAFAX.

  • Comertul global in viitor

Potrivit unui raport Pwc, China va depasi Statele Unite si va domina comertul global la orizontul anului 2030, iar patru rute comerciale majore vor aduce oportunitati semnificative de dezvoltare pentru companiile de transport si logistice, respectiv regiunea Asia-Pacific, comertul dintre economiile emergente si pietele dezvoltate - indeosebi ruta Germania-China, comertul dintre economiile emergente, pe ruta Asia-America Latina si comertul dintre China si Africa.

Comertul international a scazut puternic in 2009, dar si-a revenit la niveluri anterioare, si se estimeaza ca anul 2010 va marca depasirea volumului de marfuri schimbate in 2008, considerat anul de varf
. Ca proportie din PIB-ul global, comertul international va creste pe termen scurt, pe fondul revenirii cresterii economice. Pana in 2030, peisajul competitiv in comertul international se va modifica radical, economiile emergente incepand sa genereze cea mai mare parte a productiei globale, se mai arata in raport.
Citeste si:
Află ultimele trenduri din comerțul online: Specialiști de top vin...
Află ultimele trenduri din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.