Factura lunara la energie electrica platita de populatie va creste cu 4,5% incepand de vineri, 1 aprilie, ca urmare a introducerii unei contributii pentru sprijinirea producatorilor de energie care polueaza mai putin.

"Consumatorii casnici vor plati lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea productiei de energie in unitati de cogenerare de inalta eficienta. Nu este vorba de cresterea pretului energiei, ci de un cost suplimentar", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.

  • Tariful pentru 100 kWh, consumul mediu lunar pe gospodarie in Romania, este in prezent de 40 lei, astfel ca valoarea facturii va creste cu 4,5%.

Banii colectati vor fi folositi pentru investitii in unitati de productie in cogenerare de inalta eficienta, care consuma mai putine materii prime si emit mai putine noxe. In schimb, costurile de productie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Valoarea contributiei este stabilita prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si va fi inclusa in factura lunara la electricitate. Ordinul sefului ANRE va intra in vigoare vineri, 1 aprilie.

Contributia va fi acordata lunar producatorilor de energie electrica si termica in intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.

Schema de sprijin, prin care autoritatile romane estimeaza ca vor aloca 17,2 miliarde lei in intervalul mentionat, a fost autorizata de Comisia Europeana in 2009 si va fi administrata de transportatorul national de energie Transelectrica (TEL).

In Romania au fost autorizate 41 de capacitati de productie a energiei electrice si termice in cogenerare de inalta eficienta, printre care unitati apartinand OMV Petrom (SNP), Complexul Energetic Craiova si ELCEN Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.