In prezent, 50 de milioane de europeni au probleme de sanatate mentala. In Germania, dezechilibrele mentale reprezinta cea de-a treia cauza a absenteismului de la locul de munca (cu un procent de 8,6%) si principala cauza pentru pensionarea anticipata (circa 30% din cazuri), devansand in ultimii 20 de ani problemele musculare si osoase si cancerul, potrivit lui Stefan Kapferer, secretar de stat pe langa Ministerul Sanatatii din Germania.
Pe nota de plata a Europei, numai depresia aduce costuri anuale de 136 de miliarde de euro. Cea mai mare parte din aceasta suma – 99 miliarde de euro, e reprezentata de pierderi in productivitate. In unele tari, costurile generate de problemele de sanatate mentala le depasesc pe cele ale somajului, cum e cazul Marii Britanii, care aloca anual 3,9 miliarde de euro in acest sens.
In ultimii 20 de ani, incidenta dezechilibrelor mentale s-a dublat in cele mai multe tari, pe fondul trecerii de la un sistem economic bazat pe industrie grea si agricultura la unul axat pe servicii. Sectoarele cele mai afectate sunt bankingul, educatia si administratia publica, in comparatie cu industria grea si constructiile, unde problemele de sanatate mentala sunt mai rare. Si viitorul nu arata mai bine.
Pana in 2030, depresia va ajunge pe locul intai in lume ca pregnanta a bolilor, devansand problemele respiratorii si digestive, potrivit lui Helmut Brand, profesor de sanatate publica europeana la Universitatea Maastricht din Olanda.
In Europa, Romania este din nou in capul listei negative. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, romanii sunt cei mai pesimisti europeni, cu un procent de 35%. Media europeana este de 15%, iar vecinii nostri din sud, bulgarii, au un procent al pesimismului de numai 6%. “Din cate stiu, Romania si Bulgaria sunt vecini, nu stiu ce s-a intamplat acolo”, a spus Brand.
Romania este si una din cele 9 state ale Uniunii Europene unde “dezvoltarea starii de bine” nu se afla pe agenda guvernamentala. Tari unde starea de bine reprezinta obiectul unor strategii nationale si programe sunt Austria, Belgia, Cehia, Germania, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Bulgaria, Grecia si Slovacia.
Ce se poate face, pana la urma, pentru a frana raspandirea depresiei si a bolilor mentale? Citeste continuarea pe wall-street.ro
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
3 startup-uri sustenabile care ne-au impresionat în 2024 #3
Sursa: green.start-up.ro
-
Catalyst Romania: provocarea va fi diferențierea prin inovație autentică
Sursa: start-up.ro
-
Scapă de balonare cu bicarbonat – remediul simplu pentru confort digestiv
Sursa: garbo.ro
-
JLO, hotărâtă să păstreze inelul de logodnă de 5 milioane de dolari de la Ben...
Sursa: kudika.ro
-
Va fi anul fintech-urilor născute în România. Expert: Fiecare bancă mare din...
Sursa: futurebanking.ro
-
Noul contingent de muncitori străini, încă în stadiul de proiect. Recrutarea...
Sursa: wall-street.ro