Inginerii si specialistii IT reprezinta, in continuare, o categorie de salariati ce le creeaza destule probleme angajatorilor de pe piata locala in momentul in care incearca sa acopere un post vacant.

  • Obama si specialistii romani
“Vom pune din ce in ce mai multi americani sa munceasca pentru repararea drumurilor si podurilor cu probleme”, spunea presedintele SUA, Barack Obama, la sfarsitul lunii ianuarie, in timpul discursului sau anual despre starea natiunii.

Cu aproape doua luni inainte, presa romaneasca si publicatiile internationale anuntau ca doi romani, Emilia Morosan si Eric Pop, vor fi premiati de catre Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), prin care guvernul SUA recunoaste meritele profesionistilor din domeniile stiintei si ingineriei, aflati la inceput de drum in cariera lor.

Cei doi romani premiati de presedintele american sunt exponentii miilor de ingineri care au ales sa plece de pe piata locala in cautarea unui salariu mai bun peste hotare, adancind astfel deficitul de angajati de profil in interiorul tarii, chiar daca recesiunea a scos pe piata mai multi candidati.

“Pentru joburile din industrii de nisa, in special cele cu profil tehnic se gasesc mai greu candidati potriviti pentru ca domeniile in cauza sunt reprezentate de putine companii si oamenii buni migreaza, in general, de la una la alta”, spune Alina Candea, business manager la firma de recrutare CVO Recruitment.

Ea mentioneaza ca inginerii mecanici si cei specializati pe software sunt printre specialistii cautati pe piata muncii, dar care se gasesc destul de greu. Unul dintre domeniile in care se resimte cel mai mult deficitul de ingineri este cel al constructiilor.

“Problema deficitului de ingineri trebuie tratata atat din punct de vedere al cantitatii, cat si in ceea ce priveste calitatea, respectiv al experientei practice”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Citeste si:
Peste 400 de specialiști din 13 țări vin pe 22 februarie la...
Peste 400 de specialiști din...

In ultima vreme, tot mai multi angajatori acuza calitatea precara a sistemului educational din Romania, care scoate pe piata absolventi nepregatiti pentru cerintele actuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.