Efortul recent de consolidare fiscala a pozitionat Romania pe o cale sigura in atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu, dar principala provocare este de a asigura continuitatea ajustarilor, prin mentinerea unor constrangeri de cheltuieli si prin reforme fiscale structurale, potrivit FMI.

"Masurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sanatatii si restructurarea companiilor de stat. Initierea unor reforme in piata muncii si in ceea ce priveste protectia sociala vor ajuta la cresterea productivitatii si la directionarea resurselor bugetare limitate catre cei vulnerabili. Prioritatea ar trebui acordata in permanenta rezolvarii problemei arieratelor printr-o mai buna disciplina a platilor in economie si cresterii credibilitatii autoritatilor privind eforturile de ajustare", a declarat, intr-un comunicat, Murilo Portugal, deputy managing director in cadrul FMI, transmite MEDIAFAX.

Porivit acestuia, politicile fiscale si monetare ale autoritatilor au fost in mod adecvat prudente si proactive, ajutand la prezervarea stabilitatii financiare in fata crizei financiare globale, dar cresterea temporara a inflatiei dupa majorarea recenta a TVA creste necesitatea unei precautii in estimarea spatiului pentru relaxare monetara.

"Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar o vigilenta continua in supravegherea sistemului financiar este cruciala pentru a asigura rezistenta impotriva situatiilor regionale", a spus Portgal.

Boardul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de 884 milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.