Romania are nevoie de inca un acord cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca avansul economiei preconizat pentru anul viitor nu permite "ruperea" de banii primiti de la Fond, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon.

"Nu sunt un fan al FMI, pentru ca nu pot sa uit ca specialistii Fondului nu au putut preveni criza. Avem insa nevoie de un nou acord cu FMI, pentru ca in 2011 vom avea o crestere economica modesta si nu ne putem permite sa ne rupem de un acord cu FMI. Avem in continuare nevoie de bani, pentru ca se cheltuie mai mult decat se produce. Nu avem alta sursa de bani", a spus Agathon, conform MEDIAFAX.

El a aratat ca in 2011 de la bugetul de stat trebuie sa se plateasca pensii in valoare de 3,8 miliarde euro, ajung la scadenta unele imprumuturi ale Romaniei si, de asemenea, nu va exista relansare economica.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Cotroceni, la intalnirea cu seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu FMI.

"De aceasta data va aflati in Romania doar pentru a celebra aniversarea Bancii Nationale a Romaniei. Ma bucur sa va vad din nou. Ma uit spre vizita din octombrie, cand nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intampinam. Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary», acesta este mesajul meu care dumneavoastra si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor", a spus Traian Basescu la inceputul intrevederii cu Jeffrey Franks.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.